Krem z cukinii i ziemniaków

Krem z cukinii i ziemniaków
Składniki:
  • ziemniaki 440 g
  • cukinia 900 g
  • cebula 150 g
  • czosnek 4 ząbki
  • oliwa 5 łyżek
  • masło 50 g
  • bulion warzywny Kucharek 2 kostki
  • pieprz 1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat 3 łyżeczki
  • sól opcjonalnie
  • Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • śmietanka 30% 150 ml
  • żółtko jajek 2 sztuki
  • kwiaty cukinii dla ozdoby
  • tempura
  • grzanki
Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 5 min, po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne 5 min. Następnie dodajemy 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i pokrojoną w kostkę cukinię ze skórką (chyba, że skórka cukinii jest twarda, wtedy należy ją obrać).  Smażymy około 10 minut.

2. W litrze wrzącej wody rozpuszczamy 2 kostki bulionu warzywnego Kucharek i wlewamy do warzyw, po czym gotujemy do miękkości warzyw, około 15 – 20 minut. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zupę blendujemy i doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem, a następnie wyłączamy palnik.

3. W osobnym naczyniu roztrzepujemy 2 żółtka i dodajemy 150 ml śmietany 30 %, następnie dodajemy 4 łyżki soku z cytryny i kilka łyżek gorącego kremu w celu zahartowania. Powstałą miksturę wlewamy do zupy krem.

4. Kwiaty cukinii zanurzamy w tempurze i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.

5. Przygotowujemy grzanki. W tym celu kromki z białego chleba kroimy w małą kosteczkę i podpiekamy na suchej patelni.

6. Zupę wlewamy do miseczek, posypujemy grzankami i ozdabiamy kwiatami cukinii usmażonymi w tempurze.