Kotlety z kapusty

Kotlety z kapusty
Składniki:

1 główka białej kapusty (ok. 1 kg)
2 łyżki Cebuli suszonej Prymat
2 jajka
1-2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka Przyprawy do potraw Kucharek
½ łyżeczki Pieprzu białego Prymat
6 łyżek oleju
3 łyżki Bułki tartej Prymat
opcjonalnie: Sos pieczarkowy Kucharek

Sposób przygotowania:

Kapustę pokroić na kawałki, ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, zmielić w maszynce i odcisnąć. Dodać jajka, cebulę, przyprawę do potraw Kucharek, mąkę i pieprz. Wymieszać na gładką masę. Formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Ugotować ziemniaki i posypać je koperkiem.

Można podawać z sosem pieczarkowym Kucharek. Wystarczy rozpuścić zawartość opakowania w 300 ml zimnej wody i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 1 min. energicznie mieszając.

Porady:

1. Bułka tarta sprawi, że kotlety będą chrupiące.
2. Przyprawa do potraw Kucharek zapewni idealny smak kotletów.