Kotlety mielone:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
300 g mięsa mielonego z karkówki wieprzowej
2 jaja
2 łyżki Przyprawy do potraw Kucharek
1 czerstwa bułka pszenna
2 cebule pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku
300 g Bułki tartej Prymat
0,5 l oleju rzepakowego
do smaku: Majeranek i pół łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego Prymat
Buraczki:
6 pieczonych buraków
2 jabłka szara reneta
100 g słoniny wędzonej w przyprawach
500 ml Bulionu warzywnego Kucharek
100 g mąki pszennej
Ziemniaki:
800 g ugotowanych ziemniaków
1 pęczek świeżego koperku
200 g masła 82% tłuszczu
Na patelni przesmażyć dwie pokrojone cebule oraz cztery ząbki pokrojonego czosnku. W dużej misce wymieszać mielone mięso, jajka, zeszkloną cebulę i czosnek. Doprawić Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodać zmieloną, namoczoną bułkę i pieprz do smaku. Formować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Buraki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o dość grubym oku. Przesmażyć słoninę pokrojoną w kostkę, dodać starte buraki i podlać wywarem, delikatnie mieszając. Doprawić Przyprawą do potraw Kucharek i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem gotowe zasmażone buraki połączyć z pokrojonymi w drobną kostkę jabłkami, całość krótko zagotować.
W rondelku stopić masło i wrzucić pokrojone w mniejsze cząstki ziemniaki, a następnie posypać posiekanym koperkiem. Całość podgrzać.
Porady:
1. Dzięki dwóm rodzajom drobno zmielonego mięsa kotlety nabiorą wyrazistości smaku i zachowają idealną konsystencję.
2. Dodatek czerstwego pieczywa pszennego do mięsa spowoduje, że kotlety po usmażeniu będą pulchne i soczyste.
3. Buraczki podlane wywarem nabiorą wyrazistego smaku i będą idealnym dopełnieniem potrawy.
4. Sekretem dobrych mielonych jest też oczywiście odpowiednie przyprawienie. To Przyprawa Kucharek gwarantuje, że smak domowych kotletów mielonych będzie zawsze idealny, a cała rodzina zje wszystko ze smakiem!