Gulasz wołowy w sosie piwno-piernikowym

Gulasz wołowy w sosie piwno-piernikowym
Składniki:
  • łopatka wołowa 0,5 kilograma
  • boczek surowy 125 gramów
  • cebula 2 sztuki
  • piwo ciemne 0,5 litra
  • pierniki 50 gramów
  • masło 2 łyżki
  • cukier trzcinowy 1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
  • tymianek świeży 1 gałązka
  • Musztarda sarepska Prymat 4 łyżki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty
  • bulion wołowy 1 szklanka

Bulion:

  • woda 500 mililitrów
  • Rosół wołowy Kucharek 1 kostka
Sposób przygotowania:

1. Cebulę siekamy a boczek kroimy w kostkę.

2. Do naczynia dodajemy 2 łyżki masła oraz cebulę i pod przykryciem dusimy przez 10 minut.

3. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony boczek i podsmażamy przez około 10 minut aż boczek nabierze złotego koloru. Po podsmażeniu przekładamy boczek z cebulą do miski.

4. Do garnka, w którym smażyliśmy boczek, dodajemy masło i na największym ogniu podsmażamy pokrojoną w kostkę wołowinę. Kiedy mięso się zarumieni, wyjmujemy je z garnka i przekładamy do miski z boczkiem i cebulą. Do sosu, który pozostał w naczyniu, dodajemy cukier i mieszamy.

5. Następnie przekładamy mięso z cebulą i boczkiem do sosu. Dodajemy liście laurowe, tymianek, szklankę bulionu (przygotowujemy go z 500 ml wody i 1 sztuki Rosołu wołowego Kucharek) i piwo.

6. Pierniki smarujemy z dwóch stron musztardą i wkładamy do sosu.

7. Dusimy gulasz na małym ogniu, pod przykryciem przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy gulasz pieprzem.

8. Potrawę dekorujemy tymiankiem. Gulasz podajemy z chlebem.