Grillowany kurczak w sosie chili

Grillowany kurczak w sosie chili
Składniki:
  • nasiona dyni 250 g
  • bulion warzywny Kucharek 0,3 litra
  • pomidory 8 sztuk
  • cebula posiekana 1
  • czosnek 2 ząbki
  • papryczka chilli 3 sztuki
  • sól szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
  • pietruszka 1 pęczek
  • kolendra 1 pęczek
  • piersi z kurczaka 600 g
  • oliwa
  • bulion warzywny Kucharek
Sposób przygotowania:

1. Nasiona podpiekamy na patelni z 1 łyżeczką oliwy z oliwek na średnim ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie miksujemy je w blenderze z filiżanką bulionu Kucharek na kremową konsystencję. Wkładamy je do miski i odstawiamy.

2. Następnie podpiekamy całe pomidory na patelni wraz z kawałkami cebuli, ząbkami czosnku i całymi papryczkami chili, aż się zrumienią.

3. W wypłukanym blenderze miksujemy połowę pomidorów z połową pietruszki
i połową kolendry z filiżanką bulionu Kucharek, aż dobrze się połączą. Powtarzamy tę czynność z drugą połową tych samych składników.

4. Przekładamy puree z nasion do rondla i gotujemy na średnim ogniu, lekko mieszamy, a po minucie dodajemy puree warzywne.

5. Dodajemy sól do smaku i bulion w razie potrzeby. Umieszczamy mieszaninę na patelni. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu,

6. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy na patelni, po 2 minuty z każdej strony.

7. Dodajemy kawałki kurczaka do sosu i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany.

8. Przekładamy na talerz, dekorujemy nasionami dyni. Smacznego.