Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki:

Gołąbki:

  • kapusta włoska – 1 główka
  • cebula czerwona – 1 sztuki
  • kasza gryczana – 2 szklanki
  • daktyle – 5 sztuk
  • śliwki wędzone – 5 sztuk
  • woda – 0,5 litra
  • Kostki rosołowe Kucharek – 2 kostki
  • przyprawa w płynie bez glutaminianu sodu – do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat – 1-2 sztuka
  • masło – 2 łyżki
  • natka pietruszki – 1 łyżka
Sposób przygotowania:

Farsz: 

1. Kaszę gryczaną sparzyć w proporcji 1:2 (1 szklanka kaszy – 2 szklanki wody). Gotować n małym ogniu przez ok. 15 minut. Nie mieszaj kaszy ponieważ wtedy może się szybciej przypalać. Po tym czasie zawinąć garnek w koc lub ręcznik i pozostawić kaszę do właściwego zaparzenia.

2. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Suszone śliwki i daktyle pokroić na większe kawałki.

3. Wszystkie składniki przemieszać razem i tak gotowym farszem zawijać gołąbki.

Kapusta: 

1. Przygotowywanie gołąbków należy rozpocząć od sparzenia liści kapusty. Należy wyciąć środkowy głąb i przełożyć do dużego garnka z gotującą się wodą (część z wyciętym środkiem powinna być skierowana do dołu).

2. Podczas gotowania należy ściągać zewnętrzne, odklejające się od głąbu liście. W celu wystudzenia, należy przekładać je na talerz.

3. Na lekko wystudzone liście nakładać farsz i zawijać gołąbki.

4. Przełożyć gołąbki do szybkowaru, zalać bulionem z kostki rosołowej Kucharek.

5. Wszystkie gołąbki przykryć na górze kilkoma liśćmi kapusty.

6. Gotować do miękkości kapusty.

7. Gołąbki podawać z sosem grzybowym Kucharek.