Gołąbki:
- kapusta włoska – 1 główka
- cebula czerwona – 1 sztuki
- kasza gryczana – 2 szklanki
- daktyle – 5 sztuk
- śliwki wędzone – 5 sztuk
- woda – 0,5 litra
- Kostki rosołowe Kucharek – 2 kostki
- przyprawa w płynie bez glutaminianu sodu – do smaku
- Liść laurowy suszony Prymat – 1-2 sztuka
- masło – 2 łyżki
- natka pietruszki – 1 łyżka
Farsz:
1. Kaszę gryczaną sparzyć w proporcji 1:2 (1 szklanka kaszy – 2 szklanki wody). Gotować n małym ogniu przez ok. 15 minut. Nie mieszaj kaszy ponieważ wtedy może się szybciej przypalać. Po tym czasie zawinąć garnek w koc lub ręcznik i pozostawić kaszę do właściwego zaparzenia.
2. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Suszone śliwki i daktyle pokroić na większe kawałki.
3. Wszystkie składniki przemieszać razem i tak gotowym farszem zawijać gołąbki.
Kapusta:
1. Przygotowywanie gołąbków należy rozpocząć od sparzenia liści kapusty. Należy wyciąć środkowy głąb i przełożyć do dużego garnka z gotującą się wodą (część z wyciętym środkiem powinna być skierowana do dołu).
2. Podczas gotowania należy ściągać zewnętrzne, odklejające się od głąbu liście. W celu wystudzenia, należy przekładać je na talerz.
3. Na lekko wystudzone liście nakładać farsz i zawijać gołąbki.
4. Przełożyć gołąbki do szybkowaru, zalać bulionem z kostki rosołowej Kucharek.
5. Wszystkie gołąbki przykryć na górze kilkoma liśćmi kapusty.
6. Gotować do miękkości kapusty.
7. Gołąbki podawać z sosem grzybowym Kucharek.