Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki:

800 g łopatki wieprzowej
200 g karkówki wieprzowej
2 główki włoskiej kapusty
3 cebule pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
3 łyżki Przyprawy do potraw Kucharek
2 jaja
100 g ryżu ugotowanego na sypko
3 l Bulionu warzywnego Kucharek

Sos pomidorowy:
500 ml passaty pomidorowej
50 ml śmietany 36%
4 ząbki czosnku
3 cebule
1 łyżka Przyprawy do potraw Kucharek
50 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować wodę, wyciąć głąb z kapusty i włożyć ją do garnka, przykryć pokrywką i parzyć. Co około 2 minuty zdjąć jeden lub dwa liście i odłożyć na talerz. Pozostałą część kapusty gotować dalej. Łopatkę oraz karkówkę pokroić w kostkę i zmielić w maszynce o drobnym sitku. Do zmielonego mięsa dodać jajka i pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie wymieszać z ryżem. Całość farszu doprawić Przyprawą do potraw Kucharek. Na liściach kapusty formować mięsną kulkę i zwijać w zamknięte obustronnie krokiety. Gołąbki gotować w garnku na liściach kapusty zalane bulionem warzywnym Kucharek około 1 h.

Sos pomidorowy:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojone drobno cebulę z czosnkiem, dodać passatę pomidorową, śmietanę i doprawić Przyprawą do potraw Kucharek. Całość zagotować.

Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

Porady:

1. Bardzo ważna jest kapusta – najlepsza jest oczywiście młoda kapusta, bo ma najdelikatniejsze liście.
2. Ważne są dwa rodzaje drobno zmielonego mięsa i odpowiednie proporcje farszu.
3. Najlepszy ryż do gołąbków to ten krótkoziarnisty, bo dobrze się klei. Warto go ugotować al dente.
4. Aby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania, na dnie garnka rozkładamy kilka sparzonych liści kapusty. Następnie gołąbki trzeba ułożyć bardzo ciasno obok siebie. Dobrze kłaść gołąbki „zamknięciem” na dole, a na górze gładką częścią liścia.
5. Na samym dole dajemy największe sztuki gołąbków, na górze mniejsze.
6. Przyprawa do potraw Kucharek sprawi, że farsz będzie miał idealny smak.