– 600 g mięsa z piersi kurczaka
Marynata:
– 3 łyżki miodu płynnego
– 1 łyżka Musztardy czeskiej Prymat
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 1 łyżka przyprawy do mięs Kucharek
– 3 łyżki masła klarowanego
Salsa:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ½ szklanki marynowanych papryczek jalapeño
– sok z jednej limonki
– 400 g pomidorów koktajlowych
– 1 czerwona cebula
– 1 pęczek kolendry
Do smaku:
– sól
– pieprz
1. Mięso z piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie plastry i lekko rozbijamy.
2. Wszystkie składniki marynaty łączymy, nacieramy mięso i odstawiamy na godzinę.
3. Mięso smażymy na maśle klarowanym z każdej strony na złoty kolor.
4. Papryczki, pomidorki i cebulę drobno kroimy, kolendrę siekamy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy sok z limonki, oliwę i całość dokładnie mieszamy.
5. Aromatycznego kurczaka podajemy z salsą i opcjonalnie białym ryżem.