Filety z kurczaka zagrodowego z salsą z jalapeño

Filety z kurczaka zagrodowego z salsą z jalapeño
Składniki:

– 600 g mięsa z piersi kurczaka

Marynata:
– 3 łyżki miodu płynnego
– 1 łyżka Musztardy czeskiej Prymat
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 1 łyżka przyprawy do mięs Kucharek
– 3 łyżki masła klarowanego

Salsa:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ½ szklanki marynowanych papryczek jalapeño
– sok z jednej limonki
– 400 g pomidorów koktajlowych
– 1 czerwona cebula
– 1 pęczek kolendry

Do smaku:
– sól
– pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso z piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie plastry i lekko rozbijamy.

2. Wszystkie składniki marynaty łączymy, nacieramy mięso i odstawiamy na godzinę.

3. Mięso smażymy na maśle klarowanym z każdej strony na złoty kolor.

4. Papryczki, pomidorki i cebulę drobno kroimy, kolendrę siekamy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy sok z limonki, oliwę i całość dokładnie mieszamy.

5. Aromatycznego kurczaka podajemy z salsą i opcjonalnie białym ryżem.