– 600 g piersi z indyka
– 2 łyżki Przyprawy do mięs Kucharek
– 1 szklana mąki
– masło klarowane
Sos:
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 pokrojona cebula
– 2 pokrojone ząbki czosnku
– 1 mała papryczka chili
– 100 ml wina białego wytrawnego
– 6 suszonych pomidorów Smak
– 200 g młodych liści szpinaku
– 100 g tartego sera pleśniowego
– 1/2 l śmietany kremówki
– 1 posiekany pęczek bazylii lub pietruszki
– Przyprawa do zup i sosów Kucharek
1. Pierś z indyka kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, lekko rozbijamy.
2. Mięso oprószamy Przyprawą do mięs Kucharek, mąką i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem z każdej strony na złoty kolor.
3. W rondlu na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz plasterki czosnku i papryczki chili. Po kilku minutach dodajemy wino, śmietanę, ser i gotujemy do odparowania wody (około 3 minut).
4. Pod koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory, szpinak i doprawiamy do smaku Przyprawą do zup i sosów Kucharek, cały czas mieszając.
5. Eskalopki z indyka wkładamy do sosu na 5 minut lub układamy na półmisku, polewamy obficie sosem i posypujemy bazylią.