Domowy pasztet z żurawiną i pistacjami

Domowy  pasztet z żurawiną i pistacjami
Składniki:

1 kg szpondra wołowego
800 g łopatki wieprzowej
300 g surowego boczku
100 g wątróbki drobiowej
2 czerstwe bułki pszenne
3 białe cebule
1 główka czosnku
4 jajka
2 łyżki Przyprawy do potraw Kucharek
1 łyżka Pieprzu mielonego Prymat
1 łyżeczka Gałki muszkatołowej mielonej Prymat
200 g słoniny w plastrach
50 g żurawiny suszonej
50 g łuskanych pistacji
100 g smalcu do wysmarowania formy
do wywaru: 2 Liście laurowe, 4 ziarna Ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka razem z cebulą i czosnkiem. Zalać wodą, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na dużym ogniu do momentu zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić przez około 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości mięsa.
Mięso wyjąć i ostudzić. Do wywaru mięsnego dodać bułkę, aby się namoczyła. Całe mięso trzykrotnie zmielić w maszynce. Następnie dodać żółtka, gałkę muszkatołową, żurawinę, pistacje, wcześniej odcedzoną i zmieloną bułkę, doprawić Przyprawą do potraw Kucharek i wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Wąską i podłużną formę o długości 20 cm posmarować smalcem, boki i dno wyłożyć plasterkami słoniny. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza – można również delikatnie rzucić o blat, aby masa dobrze osiadła. Z góry posypać pokrojonymi pistacjami. Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika i piec przez ok. 1,5 godziny.

Porady:

1.Kilka rodzajów dobrze zmielonego mięsa oraz Przyprawa do potraw Kucharek zapewnią głębię smaku.
2.Ubite białka sprawią, że pasztet będzie puszysty.
3.Pasztet nie będzie zbyt suchy, jeśli zawiniemy go w słoninę.