- cebula 1 kg
- Rosół drobiowy z włoszczyzną 1 kostka
- woda 250 ml
- Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
- Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
- Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
- oliwa 4 łyżki
- koncentrat pomidorowy 5 łyżek
- Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
- kurczak 500 g
- ryż basmati 2 torebki
1. Kroimy cebulę w kostkę, rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Gdy tłuszcz nabierze właściwej temperatury wrzucamy cebulę i dusimy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy kostkę Kucharek, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Nie doprowadzamy do zrumienienia brzegów cebuli! Na wolnym ogniu doprowadzamy do miękkości cebulę.
2. W tym samym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy Przyprawą do zup i sosów w płynie Kucharek oraz pieprzem i opcjonalnie solą. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Całość posypujemy szczyptą cukru dla równowagi smaku. Powstały sos podajemy z ryżem. Smacznego!