Curry cebulowe z dodatkiem kurczaka i ryżu

Curry cebulowe z dodatkiem kurczaka i ryżu
Składniki:
  • cebula 1 kg
  • Rosół drobiowy z włoszczyzną 1 kostka
  • woda 250 ml
  • Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
  • oliwa 4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 5 łyżek
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • kurczak 500 g
  • ryż basmati 2 torebki
Sposób przygotowania:

1. Kroimy cebulę w kostkę, rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Gdy tłuszcz nabierze właściwej temperatury wrzucamy cebulę i dusimy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy kostkę Kucharek, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Nie doprowadzamy do zrumienienia brzegów cebuli! Na wolnym ogniu doprowadzamy do miękkości cebulę.

2. W tym samym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy Przyprawą do zup i sosów w płynie Kucharek oraz pieprzem i opcjonalnie solą. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Całość  posypujemy szczyptą cukru dla równowagi smaku. Powstały sos podajemy z ryżem. Smacznego!