Gołąbki pełnoziarniste bez zawijania z grzybami

Gołąbki pełnoziarniste bez zawijania z grzybami
Składniki:
  • ryż 150 g
  • mięso mielone 0,5 kg
  • kapusta pekińska 0,5 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • grzyby 150 g
  • Rosół drobiowy z włoszczyzną 2 kostki
  • woda 1,5 litra
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka
  • olej
  • pasta pomidorowa 2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat 2-3 sztuk
Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Grzyby gotujemy przez około 20 minut, następnie drobno je kroimy i dusimy wraz
z cebulką. Kapustę siekamy łączymy z mięsem, ryżem i grzybami, doprawiamy.

3. Formujemy niewielkie gołąbki obtaczamy je w mące i smażymy na oleju .

4. W półtora litra wody rozpuszczamy kostki rosołowe. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Następnie przekładamy do garnka z bulionem i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec dodajemy pastę pomidorową. Podajemy na ciepło.