Zero waste – przepisy na tradycyjne dania bez marnowania!

Zero waste - przepisy na tradycyjne dania bez marnowania!

Jak wykorzystać resztkę rosołu?

Najpopularniejszym sposobem na proste urozmaicenie resztki niedzielnego rosołu jest zrobienie z niego kremu pomidorowego zero waste, podawanego na przykład z chrupiącymi grzankami. Równie szybki obiad można przyrządzić, przygotowując z niego sycącą zupę pieczarkową z makaronem i świeżą pietruszką. Jeżeli chce się zaskoczyć gości mało popularną i pomysłową propozycją kulinarną, warto przygotować z bulionu słodko-wytrawny krem z marchewki, pomarańczy i sera feta. Dodatek przyprawy do potraw Kucharek sprawi, że dania będą wyjątkowo aromatyczne. Tak niebanalny i wyjątkowy pomysł na obiad zero waste zachwyci nawet największych smakoszy i zrobi wrażenie na miłośnikach kulinarnego eksperymentowania.

 Co zrobić z warzywami z rosołu?

Rosół to zupa, która często gości na stołach wielu Polaków. Cała tajemnica intensywnego smaku tej potrawy tkwi w dużej ilości wykorzystanych warzyw – marchwi, pietruszki czy selera, a także wysokiej jakości mięsa. Ugotowane warzywa są smaczne i zdrowe, dzięki czemu warto potraktować je w duchu zero waste i przyrządzić z nich na przykład tradycyjną sałatkę jarzynową, której wykonanie jest proste i nie wymaga użycia wielu dodatkowych produktów. Dla podkreślenia smaku dania można dodać aromatycznej przyprawy do potraw Kucharek Smak Natury, która sprawdzi się idealnie także na etapie gotowania bulionu. Z ugotowanych warzyw można przyrządzić także proste obiady, które posmakują całej rodzinie. Jedną z wielu możliwości są kotlety warzywne, które wspaniale komponują się na przykład z aromatycznym sosem pieczarkowym Kucharek i purée ziemniaczanym.

Co można zrobić z gotowanych ziemniaków?

Ugotowane ziemniaki przechowywane w lodówce z czasem tracą swoją delikatność, przez co nie zawsze chętnie się je ponownie wykorzystuje. W takich sytuacjach warto zastosować jeden z wielu przepisów no waste – na przykład ten na roladę z ziemniaków z kapustą i grzybami. Taka potrawa sprawdzi się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym, ale również przez cały rok w formie ciepłego obiadu lub przekąski podawanej na zimno. Jako pomysł na smaczny wiosenny obiad idealne będą także domowe kopytka z sosem mięsnym lub pomidorowym.

Potrawy zero waste są proste w wykonaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy, a także pomogą w ograniczeniu wydatków. Warto zdecydować się na przygotowanie szybkiego obiadu dla całej rodziny i wykorzystywać cały potencjał produktów spożywczych.