Tradycyjne polskie Święta z Kucharkiem
Święta Bożego Narodzenia to bez wątpienia najbardziej magiczny czas w roku, ale także czas, w którym można się łatwo pogubić i poczuć lekko przytłoczonym. Bo kto nie chciałby Świąt idealnych – pachnących jedliną i korzennymi przyprawami, mrugających setkami maleńkich lampek, radosnych, rodzinnych, roześmianych, smacznych, takich, jak z telewizyjnej reklamy. W pogoni za iluzją bierzemy sobie za dużo na głowę i kończymy świąteczny maraton zmęczeni, przejedzeni i rozczarowani. Można to wszystko na szczęście zrobić inaczej, zapraszając w tym roku na Święta Kucharka!
Przepisy wigilijne, w wielu rodzinach to te najlepiej strzeżone, przekazywane z pokolenia na pokolenie, niemal nienaruszalne. A przecież czasami warto zrobić coś trochę inaczej, sięgnąć po receptury dań wigilijnych z innych regionów, spróbować czegoś nowego, nie zaburzając tradycyjnie polskiego, świątecznego smaku. Kucharek w świątecznej kuchni, dzięki kilku prostym, sprawdzonym trikom, sprawi, że gotowanie będzie łatwe, szybkie, przyjemne, pełne smaku i wspaniałych aromatów.
Święta Bożego Narodzenia od stuleci są świętami bezmięsnymi i chociaż nakaz postu został zniesiony przez prawo kanoniczne dobre dwie dekady temu, wciąż, zachowując staropolskie zwyczaje, podajemy zupy wigilijne gotowane na rybnych i warzywnych wywarach. Najbardziej powszechny czerwony barszcz wigilijny z uszkami, najczęściej robiony na zakwasie, zyska niezwykłą głębię smaku i wspaniały kolor, jeśli dodasz do niego kilka łyżeczek barszczu czerwonego Kucharek instant. Kulinarna magia skondensowana jest tu w esencjonalnej słodyczy buraków i starannie wyselekcjonowanych przyprawach. Kucharek uratuje także każdą sytuację kryzysową i świetnie się sprawdzi, jeśli tegoroczne Święta postanowiliście spędzić w podróży – błyskawicznie pozwoli przygotować pyszny barszcz i to bez konieczności dodatkowego przyprawiania. Bulion grzybowy to kolejny must have w świątecznym menu, z którego często jednak rezygnujemy, ze względu na długi proces gotowania wywaru z suszonych podgrzybków czy borowików. Tu także z gotowym rozwiązaniem – bulionem grzybowym w kostkach – spieszy na pomoc Kucharek. Wspaniały, naturalny aromat suszonych grzybów wzmocniony został subtelną słodyczą suszonej marchwi i lekko korzenną nutą suszonej natki pietruszki, dlatego bulion grzybowy równie dobrze podkreśli smak wigilijnej zupy, jak i świątecznej kapusty z grzybami lub farszu do pierogów czy grzybowych uszek. Możesz też sięgnąć po zupę grzybową Kucharek w torebce i wyczarować świąteczną magię na talerzu w zaledwie pięć minut – podana z groszkiem ptysiowym lub łazankami posmakuje każdemu. Jeśli zdecydujecie się podać wigilijną zabielaną zupę rybną lub zupę rybną z kawałkami pstrąga, Kucharek pomoże wam uzyskać wspaniale harmonijny, zbalansowany smak i bogaty, pobudzający zmysły aromat, dzięki esencjonalnym kostkom bulionu warzywnego i ziołowego (nowość!), który od niedawna robi furorę w niejednym garnku. Bulion w kostkach to niezastąpiona baza do zup i sosów w codziennym gotowaniu, ale równie dobrze odnajdzie się w bardziej uroczystej atmosferze. Idealny jako przyprawa do świątecznego bigosu, kapusty z grochem, gołąbków czy ryby po grecku. Obok magicznych proszków i kostek Kucharek ma także w zanadrzu skroploną esencję smaku w nowej odsłonie – płynna przyprawa bez dodatku glutaminianu sodu wybornie podkreśla smak wigilijnych zup, sosów, gołąbków czy pierogów i sprawia, że Święta na długo pozostają w naszych wspomnieniach.
Zapraszając Kucharka do świątecznego stołu zyskujemy sprzymierzeńca w kuchni nie tylko podczas przygotowań do Wigilii. Kucharek pomoże Wam także, bez wysiłku i skomplikowanych, czasochłonnych przygotowań, ugotować pyszny obiad na Święta. Tu zazwyczaj, chcąc ugościć rodzinę i przyjaciół, sięgamy po przepisy bazujące na mięsie. Dużą popularnością cieszą się pieczone: schab, polędwica, szynka, indyk i kaczka. Kostki bulionowe Kucharek pozwolą na przygotowanie aromatycznej marynaty do mięsa, a gotowe sosy, np. sos grzybowy, wzbogacą smak i nadadzą potrawie odpowiedniej soczystości i przyjemnej konsystencji. Święta z Kucharkiem zawsze się udają – bez pośpiechu i stresu.