Szybka kolacja na lato

Szybka kolacja na lato

Planując ostatni posiłek w ciągu dnia warto pamiętać o tym, że powinien być on lekkostrawny i zjedzony przynajmniej 2-3 godziny przed położeniem się do łóżka. Nie chcemy przecież zasypiać z uczuciem pełności w brzuchu, a przez to mieć problemów z zaśnięciem.

Idealnym rozwiązaniem na zdrową, szybką i smaczną kolację w lecie są przepisy wykorzystujące sezonowe, letnie warzywa i owoce. Dlatego w tym artykule przedstawiamy przykłady potraw zawierających m.in. bób, fasolkę szparagową, cukinię, pomidory, paprykę, bakłażana, rzodkiewki, porzeczki czy arbuza. Część z wymienionych warzyw i owoców jest niedostępna poza sezonem, albo można je kupić z upraw szklarniowych po znacznie wyższych cenach.

Kanapki – postawcie na prostotę!

Najbardziej popularny i uniwersalny sposób na szybką kolację to oczywiście kanapki. Dają olbrzymie możliwości na wypróbowanie rozmaitych wariantów smakowych, w zależności od użytych składników oraz sposobów przygotowania: na zimno lub ciepło. Podczas robienia kanapek najchętniej sięgamy po wędliny, ryby (np. tuńczyka lub łososia), żółty lub biały ser, jajka oraz warzywa. Latem, z uwagi na wyższe temperatury polecamy przede wszystkim kanapki na zimno. Mogą to być np. proste kolorowe kanapki z twarożkiem, zielonym ogórkiem, pomidorem i rzodkiewkami albo w wersji z szynką, sałatą i papryką.

Do posmarowania pieczywa można użyć także ciekawych past, takich jak np. ekspresowa pasta z groszku, której smak podkreśli zastosowanie bulionu warzywnego Kucharek. Całoroczny przepis zakłada zastosowanie groszku z puszki, lecz w czerwcu i lipcu warto zamienić go na świeży groszek cukrowy. Do kanapek polecamy wypróbować także inne pyszne pasty takie jak pasta z bakłażana i pasta z bobu.

Uniwersalny i smaczny bób

Świeży bób jest warzywem dostępnym tylko raz w roku, w okresie od końca czerwca do sierpnia. Warto o tym pamiętać i dobrze wykorzystać ten krótki czas. Bób gotuje się tylko kilka minut, jest zdrowy, smaczny i bardzo uniwersalny. Oprócz wspomnianej wcześniej pasty można go użyć jako samodzielną przekąskę, a także do przygotowania aksamitnej zupy z bobu, sałaty i fasolki szparagowej, spaghetti z bobem i zielonym pesto lub sałatki z bobu i botwinki.

Szybkie i zdrowe sałatki warzywne i owocowe

Sałatki warzywne i owocowe to kolejne, sprawdzone pomysły na lekką kolację na lato. Gotowe danie otrzymujemy już w kilka minut. Zwykle wystarczy tylko umyć, pokroić i połączyć ze sobą poszczególne warzywa, dodać odrobinę oliwy, wymieszać, a na koniec doprawić solą i pieprzem. W podobny sposób powstaje fit sałatka z sałaty masłowej, pomidora i ogórka kiszonego. Przepyszna, choć odrobinę bardziej czasochłonna jest sałatka z pieczonym bakłażanem i cukinią z dressingiem musztardowym. Dla wielbicieli owoców polecamy przepis na sałatkę z arbuzem, malinami, rukolą i fetą.

Kto nie kocha jajecznicy?

Jajecznica to potrawa, która znakomicie pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację. W lecie warto połączyć ją z warzywami takimi jak pomidory, fasolka szparagowa, cukinia, brokuły czy szpinak. W sierpniu do jajecznicy dodamy także świeżo zebrane leśne grzyby. Niezależnie od tego jaką jajecznicę przygotowaliśmy, do każdego wariantu będzie znakomicie smakować posiekany szczypiorek, którym posypiemy gotowe danie.

Jeszcze więcej przepisów!

W tym artykule przybliżyliśmy Wam kilka ciekawych przepisów na szybką kolację latem, w których wykorzystane są przede wszystkim warzywa i owoce typowe dla okresu wakacji.

Więcej sprawdzonych i różnorodnych przepisów na kanapki, sałatki, potrawki, makarony, zupy, przekąski i inne dania na szybką kolację (nie tylko na lato!) znajdziecie w portalu kulinarnym www.Doradca Smaku.pl

Smaki Lata przez cały rok!

Niezależnie od pory roku, niezapomniane letnie smaki przywoła przyprawa do potraw Kucharek Smak Lata. To starannie dobrana kompozycja warzyw i ziół zawierająca m.in. paprykę, pomidory i pietruszkę. Wystarczy niewielka ilość przyprawy, aby dania nabrały niepowtarzalnego, letniego smaku i aromatu.