Ryby w polskiej kuchni

Ryby w polskiej kuchni

Wigilijny karp – znak polskich świąt

Aby tradycji stało się zadość, na świątecznym stole powinien stanąć wigilijny karp. Zwyczajowo, w polskich domach pojawia się w najpopularniejszej wersji, smażony w panierce. Aby urozmaicić jednak wigilijny posiłek, spróbuj nowych rozwiązań i skosztuj wyśmienitego karpia z płatkami migdałowymi. Potrawa jest nie tylko pyszna, ale również sposób jej podania jest godny uznania. Kiedy już oczyścisz karpia i podzielisz na mniejsze filety, tuszę ryby dopraw uniwersalną przyprawą Kucharek i odstaw. Panierkę, jakiej używałeś do tej pory, zastąp słodyczą migdałów, a chrupiący karp rozpłynie się w ustach.

Jeśli jednak karp nie należy do Twoich ulubionych ryb, nie martw się o brak rozwiązań. Zamiast rezygnować z ryby wigilijnej, pokuś się o jej zmianę na taką, której smak Tobie bardziej odpowiada. Zastąpić karpia może pstrąg w ziołach i płatkach migdałowych. Rybę uprzednio natartą ziołami, pieprzem cytrynowym oraz przyprawą uniwersalną Kucharek odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie obtocz ją w mące, usmaż na złoty kolor, a podczas serwowania gościom — posyp migdałami, skrop sosem i udekoruj. Ryba nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale również zaskakuje smakiem.

Danie rybne, które pokochają dzieci? Łosoś to strzał w dziesiątkę!

Łosoś jest rybą szczególnie uwielbianą przez dzieci, gdyż zawiera mało ości. Odpowiednio przygotowany i podany rozpływa się w ustach i jest doskonałą alternatywą dla wigilijnego karpia. Jeśli tegoroczne święta pragniesz potraktować jako krok w stronę zmian, spróbuj łososia z pieczonymi warzywami. Z dodatkiem pieczonych batatów oraz warzyw stanie się potrawą lekką i wytrawną. Co więc, z powodzeniem podasz go nie tylko na święta, ale również na co dzień.

Ryba po grecku – idealna na obiad i kolację

Choć niby po grecku, stanowi klasykę polskiej kuchni. Podawana na ciepło lub na zimno, zawsze stanowi pyszne, sycące danie rybne, które zachwyca na co dzień i od święta. Najlepiej przygotować ją trochę wcześniej. Po dwóch lub trzech dniach składniki „przegryzą się”, wydobywając prawdziwe bogactwo smaków i zapachów.

Jak zrobić rybę po grecku? Pokrojone w słupki warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę) dopraw przyprawą uniwersalną Kucharek i podsmaż krótko. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Rybę zapanieruj w mące, jajku i bułce, a następnie podsmaż z obu stron na złoto. Połącz warzywa z rybą i… gotowe. Smacznego!

Choć tradycyjny przepis na rybę po grecku zakłada użycie dorsza, możesz wybrać w zasadzie każdą o białym mięsie. Doskonale sprawdzą się tu chociażby miruna, mintaj czy morszczuk. Każdy pomysł na urozmaicenie tradycyjnych przepisów zasługuje na oklaski. Bo nie chodzi o to, aby zgadzała się ilość półmisków na wigilijnym stole, lecz by dania były po prostu smaczne.