Rosół – pyszna rzecz! Ale co z robić z resztkami z rosołu?

Rosół – pyszna rzecz! Ale co z robić z resztkami z rosołu?

W wielu polskich domach tradycja jest najważniejsza, a niektóre przyzwyczajenia nigdy się nie zmieniają. To właśnie w nich w każdą niedzielę, niezależnie od okoliczności, na stołach ląduje rosół. Tłusty, aromatyczny i wyjątkowy w swojej prostocie. Po niedzielnym obiedzie trzeba się jednak zastanowić, co zrobić z mięsa z rosołu i z pozostałości po zupie. Sprawdź nasze propozycje!

Zupy z odzysku, czyli pomidorowa na rosole

Trudno przejeść cały garnek rosołu w niedzielę, szczególnie jeśli zupie towarzyszy drugie danie. Ciężko też oczekiwać, że rodzina będzie chciała jeść rosół częściej niż raz w tygodniu. Co zatem zrobić z rosołem, który został po niedzielnym obiedzie? Najpopularniejszym rozwiązaniem tego problemu jest zrobienie pomidorowej z rosołu! Nie ma nic prostszego – wystarczy doprawić zupę koncentratem pomidorowym, passatą, a nawet przecierami domowej roboty i podawać z ryżem lub makaronem. Jeśli natomiast chcesz serwować bardziej wykwintne wersje, możesz się zdecydować na przygotowanie kremu. Jak zrobić taką pomidorową z rosołu?

Zupa pomidorowa na rosole w postaci kremu będzie swoistym urozmaiceniem cotygodniowej obiadowej sztampy. Szczególnie jeśli przygotujesz ją ze świeżych pomidorów, cebuli i czosnku i doprawisz uniwersalną przyprawą Kucharek. Serwuj krem pomidorowy z rosołu z grzankami czosnkowymi i kleksem ze śmietany, dbając tym samym o wizualną stronę dania.

Pierogi z mięsem z rosołu – pyszny i tani obiad

Nie można ugotować rosołu bez mięsa, choć najczęściej serwuje się go bez kawałków lub z niewielką tylko ilością kurczaka. Jeśli jednak wolisz czystą zupę, koniecznie zastanów się, co zrobić z mięsa z rosołu? Tutaj strzałem w dziesiątkę okażą się pierogi z mięsem, dzięki którym przygotujesz obiad na kolejny dzień niemal zerowym kosztem. Do farszu wykorzystaj całe mięso z rosołu – wołowinę, kurczaka lub indyka, w zależności od Twojego przepisu. Dopraw je cebulą, szczypiorkiem, słoniną i mieszanką Smak Natury, a całość rozdrobnij w maszynce do mielenia. Teraz musisz tylko przygotować ciasto – potrzebna Ci będzie mąka, sól, odrobina oleju i gorąca woda. Jak widzisz, pierogi z mięsem z rosołu to budżetowa propozycja, która również pomoże Ci uniknąć marnowania jedzenia!

Pasztet z mięsa z rosołu – wybierz wariację dla siebie

Mięso z rosołu doskonale nadaje się też do przygotowania rozmaitych pasztetów. Te przez cały tydzień mogą urozmaicać Twoje śniadania i kolacje, stanowić przekąskę lub być ciekawym dodatkiem do zupy. Szczególnie, jeśli przygotujesz niewielkie porcje, takie jak paszteciki rosołowe.

Mięso z rosołu zmielone z gotowanymi warzywami nakładaj do foremek na muffinki, by nadać im odpowiedni kształt i wielkość. Takie rozwiązanie pozwoli Ci również na przygotowanie różnych wersji pasztecików – do każdej porcji możesz bowiem wykorzystać inne dodatki. Świetnie sprawdzają się tutaj plastry cukinii i pomidorki koktajlowe. Równie dobrym pomysłem jest posypanie wierzchu ziarnami słonecznika czy sezamem. Możliwości są nieograniczone! Paszteciki z mięsa z rosołu mogą stać się prawdziwym hitem zarówno na śniadaniowym stole, jak i większej imprezie.

Wykorzystywanie mięsa z rosołu oraz innych resztek to nie tylko oszczędność. To również życie w duchu ideologii zero waste, która staje się dla wielu coraz ważniejsza. Dbaj o środowisko i przyrządzaj pyszne posiłki we własnej kuchni jednocześnie!