Przepisy na zimowe obiady z Kucharkiem

Przepisy na zimowe obiady z Kucharkiem

Preludium zimowego obiadu 

Jak każdy obiad, również ten zimowy, warto rozpocząć od zupy. W najzimniejszej porze roku zadbajcie o to, by na Waszych stołach pojawiło się choć jedno gorące danie wzbogacone dodatkami, nadającymi wyrazistego smaku, np. Przyprawy do potraw Kucharek, ostrej papryki, curry czy kurkumy. Idealnym pierwszym daniem o tej porze roku będzie zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem mleka kokosowego w azjatyckim stylu. Jeśli dodacie do niej odrobinę startego, świeżego imbiru, nabierze ona cytrusowego posmaku i nutki ostrości.

Kolejną propozycją na zimowy obiad, w szczególności dla tych, którzy nie przepadają za wielogodzinnym spędzaniem czasu w kuchni i szukają przepisu na danie 2 w 1, idealnym może okazać się curry z batatów i ciecierzycy na bazie bulionu warzywnego Kucharek. To danie robi się bardzo szybko, podobnie jak szybko znika z talerzy. Wystarczy jedynie dodatek ryżu, by danie było w pełni gotowe do zjedzenia. Jeśli w trakcie gotowania lubicie dodać coś od siebie, Wasze curry koniecznie wzbogaćcie dwiema garściami świeżego szpinaku i odczekajcie 5 minut, aż liście zmiękną. Wszystko wymieszajcie i gotowe danie zajadajcie!

Zarówno pierwsza, jak i druga propozycja to dania bezmięsne, które z pewnością przypadną do gustu wegetarian i wszystkim tym, którzy potrzebują wprowadzenia zmian w codziennie przyrządzanych daniach.

Danie główne

Jeśli było preludium – czas na danie główne. Zgodzicie się, że obiad przyrządzany zimą musi być przede wszystkim rozgrzewający i z użyciem sezonowych warzyw lub tych zamrożonych porą wiosenno-letnią? Oczywiście! Najlepszym rozwiązaniem będzie danie jednogarnkowe jak np. kaszotto z grzybami leśnymi i serem z czarnuszką, które wspaniale łączy smak jesiennych grzybów i bardzo wyrazistej czarnuszki, której smak porównuje się często do maku, pieprzu a nawet gorzkiej kawy. Inną propozycją dania zapiekanego w jednym naczyniu i składającego się z zaledwie kilku składników jest babka ziemniaczana z boczkiem. By podkreślić smak dań, warto urozmaicić je dodatkiem Sosu grzybowego Kucharek, który dodatkowo podkreśli jesienny charakter dania. Z kolei, jeśli uwielbiacie dania jednogarnkowe z dużą ilością mięsa i warzyw, sięgnijcie po przepis na rozgrzewający Bogracz, którego przygotowanie możecie zorganizować wspólnie z rodziną.

Zima nie musi być taka zła, zwłaszcza gdy można przygotować rozgrzewające dania z łatwo dostępnych przepisów na stronie www.kucharek.pl. Najważniejsze, by ich przygotowanie była przyjemnością i świetną zabawą, zwłaszcza że wiele z nich można przygotować w większym gronie.