Przekąski idealne do dań z grilla
Coś dla wegetarian i… nie tylko
Podczas letnich przyjęć w ogrodzie na stołach zazwyczaj królują mięsne dania z grilla, na które składają się między innymi marynowana karkówka, pikantne skrzydełka z kurczaka czy soczyste szaszłyki, w których dobór składników zależy od preferencji gości. Jednak coraz częściej wybierane są także potrawy na bazie warzyw czy serów, które, odpowiednio doprawione, mogą smakować jeszcze lepiej niż te na bazie mięsa. Świetnym pomysłem zarówno na zimną przekąskę, jak i ciepły dodatek do dań z grilla będą warzywa z sosem jogurtowo-czosnkowym. Do wykonania tej potrawy najlepiej sprawdzą się cukinie i różnokolorowe papryki, a także bakłażany i cebulka. Umyte i pokrojone warzywa warto zamarynować w aromatycznej przyprawie do potraw Kucharek Smak Natury.
Sałatka ziemniaczana ze szczypiorkiem – lekki dodatek do mięsa
Wiele mięsnych potraw z grilla stanowi główny element posiłku. Przy tego typu okazjach do podkreślenia smaku dania najczęściej wykorzystuje się ketchup, musztardę bądź majonez, które są najszybszym i najpopularniejszym sposobem na jego doprawienie. Warto jednak zdecydować się na przygotowanie aromatycznej, zdrowej i chrupiącej sałatki z sezonowych warzyw i ziół. Lekkim i przepysznym dodatkiem zarówno do mięsnych, jak i wegetariańskich dań z grilla będzie sałatka ziemniaczana ze szczypiorkiem. Do jej wykonania będą potrzebne przede wszystkim młode ziemniaczki, świeży szczypiorek, cebulka oraz wyrazisty sos na bazie musztardy.
Sałatka stanowi przekąskę idealną do dań z grilla, która dzięki dodatkowi świeżych nowalijek nada wielu potrawom lekkość i chrupkość oraz będzie stanowiła delikatne dopełnienie zarówno mięsnego, jak i wegetariańskiego obiadu.
Grillowane pieczarki z serem i boczkiem na przyjęcie w ogrodzie
Słoneczna pogoda sprzyja organizowaniu całodziennych garden party, podczas których warto zadbać o przygotowanie zarówno sycącego obiadu z grilla, jak i nieco lżejszych przekąsek dla gości. Taką rolę mogą pełnić koreczki z soczystych owoców, chrupiące, przypieczone warzywa podane z sosem jogurtowo-czosnkowym lub świeżą sałatą z pomidorami. Pomysłową przekąską na grilla mogą być także przygotowane w piekarniku lub na ruszcie grillowane pieczarki z serem i boczkiem, serwowane z sosem. Nadzienie warto doprawić przyprawą Kucharek oraz świeżymi ziołami rosnącymi w przydomowym ogródku – dzięki takim dodatkom, przekąska nabierze jeszcze więcej aromatu i uświetni każde przyjęcie.