Jesień w polskiej kuchni

Jesień w polskiej kuchni

Kurki w roli głównej – jesienne danie obiadowe

Kurki to jedne z najbardziej cenionych grzybów leśnych – zaskakują tak zdecydowanym smakiem, jak wyjątkową delikatnością. I tak jak na co dzień używane zwykle do porannej jajecznicy, w przypadku dania obiadowego stają się głównym bohaterem. Jeśli lubisz tradycyjne i proste dania mięsne, przepis na polędwiczki z kurczaka w sosie kurkowym z pewnością podbije Twoje serce. W towarzystwie klusek lanych doprawionych przyprawą uniwersalną Kucharek, stworzą piękną i treściwą kompozycję na talerzu, a to wszystko w jesiennym wydaniu. Nie masz świeżych kurek? To nie problem – suszone grzyby sprawdzą się tu równie dobrze.
Potrawy mączne z nutą jesieni

Tradycyjne potrawy mączne, jakie zapewne znasz, nie muszą być nudne i pozbawione wyobraźni. Dania takie jak kluski śląskie czy kopytka można podawać z mięsem, a także inspirować się kuchnią jarską. Doskonałym dodatkiem do świetnie znanej klasyki będzie sos grzybowy, ugotowany na bazie grzybów leśnych i bulionu.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich niecodziennym pomysłem, przygotuj kluski śląskie w sosie grzybowym. Pieczarki oraz borowiki uzupełnią tradycyjne, polskie danie, które do tej pory serwowałaś w nieco zwyczajnym wydaniu. A gdyby tego było mało, grzyby suszone świetnie pasują również do kopytek – pysznych i mało czasochłonnych.
Jesienne dania lunchowe z dodatkiem grzybów

Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy obiad, który możesz zabrać do pracy następnego dnia? Nic prostszego. Zapiekanka makaronowa z mięsem i grzybami to nie tylko treściwe danie obiadowe, ale również świetny pomysł na lunch. Zainspiruj się bogactwami lasu – borowiki oraz suszone grzyby nadadzą wyjątkowy charakter nawet najprostszemu posiłkowi z makaronem w roli głównej. Makaron ugotuj al dente i dopraw mięso przyprawą uniwersalną Kucharek. Grzyby podsmaż z cebulą, cukinią oraz suszonymi pomidorami. Twórz, mieszaj i komponuj własny smak — według upodobań i kubków smakowych. Prawda, że jesień daje Ci pełne pole do popisu?
Ten jedyny dzień w roku

Jesień sprzyja robieniu przetworów i zapasów. Bogactwo natury pozwala nie tylko zamknąć się w słoikach, ale też sprzyja tradycji. Kapusta z grzybami suszonymi to jedna z potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Wtem odzywa się w nas wrodzona zaradność i zapobiegliwość — przecież suszone grzyby już czekają. Coroczne zbiory nie tylko pozwalają uzupełnić braki w spiżarni, ale również okazują się niezastąpione w przypadku drobnych zachcianek, przez kolejne miesiące. Jesień tuż-tuż a wraz z nią różnorodność smaków i zapachów, które przywołują przyjemne wspomnienia, zwłaszcza kulinarne.