Jak przygotować smaczne dania bez dodatku mięsa?
Pomysły na wegetariański obiad
Kuchnia roślinna – wegetariańska, wcale nie musi być nudna! Na rynku pojawia się coraz więcej alternatywnych zamienników dla mięsa i produktów odzwierzęcych. Kiedy brakuje pomysłów, warto najpierw sprawdzić, na jakie warzywa lub owoce jest aktualnie sezon – daje to gwarancję świeżości, a dodatkowo zapewnia niższą cenę produktów. Pierwszym pomysłem na pyszny obiad wege jest wiosenne, zielone risotto ze szparagami. Szparagi, to warzywa z rodziny liliowatych, które uprawiane są już od ponad 4500 lat! Warto sprawdzić ich wyjątkowy smak, który dzięki przyprawie do potraw Kucharek nabierze aromatycznego i wyrazistego charakteru.
Dobrą alternatywą dla zupy mięsnej jest zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym. To wyjątkowe danie inspirowane kuchnią indyjską pozwala cieszyć się dalekowschodnimi smakami w zaciszu własnego domu. Dodatkowo dzięki bulionowi warzywnemu Kucharek zupa jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Czerwona soczewica to roślina strączkowa, po którą warto sięgać przez cały rok. Stanowi bogate źródło witamin, a ponadto jest bardzo smaczna.
Wege przekąski
Wege przekąski to proste dania bez dodatku mięsa, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach i różnych uroczystościach lub jako urozmaicenie codziennego menu. Tarta z figami i kozim serem to apetyczne połączenie wytrawnego oraz słodkiego smaku. Taka propozycja z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym eksperymentować w kuchni i wznosić się na kulinarne wyżyny, jak również tym, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Co więcej, kozi ser posiada specyficzny, wyrazisty smak, który idealnie łączy się ze słodyczą fig.
Kolejnym unikalnym daniem są wiosenne muffinki ze szpinakiem i kremem z awokado. To propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkościami, ale uwielbiają formę małych babeczek. Idealnie nadają się również na lunch czy jako alternatywa do kanapek. Docenią je nawet dzieci, które skusi wygląd przekąski. Warto do muffinek dodać przyprawę do potraw Kucharek, która wydobędzie pełnię smaku tego uroczego dania.
Kucharek Smak Natury a kuchnia wege
Kucharek Smak Natury to wyjątkowa przyprawa stworzona na podstawie nowej receptury. Pozbawiona jest składników, takich jak: glutaminian sodu, substancje konserwujące i barwniki. Idealnie nada się do przygotowania dania wege, ponieważ jej kompozycja składa się ze starannie wyselekcjonowanych warzyw, które stanowią aż 40% składu. Smak Natury zawiera najwyższej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz sól morską. Dzięki tej przyprawie wegetariańskie dania (i wegańskie) będą miały doskonały smak i zapadną w pamięci każdego miłośnika kuchni.