Grilluj z Kucharkiem i zachwyć gości!
Słoneczne dni sprzyjają spotkaniom z bliskimi na tarasie czy w ogrodzie. Klimat spotkań budują potrawy z grilla o niepowtarzalnych smakach i aromatach: kiełbaski, skrzydełka, karkówka z grilla, warzywa. Na stole obowiązkowo pojawia się także wiosenna sałatka. z ziemniaków. Poznaj najlepsze pomysły na grilla i zainspiruj się!
Najlepsza karkówka z grilla
O ile kiełbasek przed pieczeniem się nie przyprawia, o tyle karkówka z grilla staje się idealna właśnie dzięki zamarynowaniu. Zalewę przygotuj z oleju lub oliwy, czosnku, papryki, suszonych ziół, soli, pieprzu, musztardy i ketchupu. Możesz też wykorzystać gotową mieszkankę – Przyprawę do potraw Kucharek Smak Natury.
Jak przyrządzić mięso? Umyj i osusz karkówkę. Podziel ją na plastry o grubości centymetra. Każdy obustronnie pokryj marynatą i włóż mięso do lodówki na dobę. Po tym czasie grilluj je przez kilka minut i odwracaj w trakcie. Podaj z ulubionymi dodatkami: szybką sałatką na grilla, ketchupem i musztardą oraz chrupiącym chlebem. Przepis na pyszne kawałki karkówki i niezawodną marynatę znajdziecie pod linkiem.
Tradycyjny pomysł na grilla? Kiełbaski!
Klasyczny pomysł na grilla z kiełbaskami jest łatwy do wykonania. Grilluj i zacznij od wyboru mięsa – udaj się po nie do sklepu mięsnego, by było świeże i pełne smaku. Jeśli wybierasz wyroby z supermarketu, koniecznie sprawdź zawartość mięsa w kiełbasie na grilla. Na kilka godzin przed grillowaniem wyciągnij je z lodówki. Wyrównanie temperatur sprawi, że nie przypalisz skórki. Aby podczas grillowania wytopił się tłuszcz, natnij skórkę, np. w szachownicę lub na brzegach.
Ciekawostka: w przypadku kiełbasy z grilla marynaty się nie sprawdzają – spłynęłyby w trakcie pieczenia. Aby podkreślić smak grillowanego mięsa, zrób prosty sos ziołowy – połącz jogurt z majonezem i dodaj Przyprawę do potraw Kucharek.
A może… złociste skrzydełka na grilla?
Tradycyjne menu z potrawami z grilla można urozmaicić daniem drobiowym. Skrzydełka na grilla są łatwe do wykonania i przypadną do gustu dzieciom. Potrzebne Ci będą: skrzydełka, mieszanka łagodnych przypraw, np. Przyprawa do potraw Kucharek, starty cukier trzcinowy, miód i olej.
Skrzydełka na grilla umyj i osusz. Zanurz je w mieszance oleju i miodu – to dzięki niej staną się złociste. Przyprósz przyprawami do smaku. Przygotowane mięso zamknij w woreczkach próżniowych lub okryj folią spożywczą w misce i pozostaw w lodówce przez noc. Grilluj często obracając skrzydełka, by miód nie uległ przypaleniu. Na grillu z regulacją temperatury ustaw średnie parametry. Jeśli lubicie grillowany drób, wypróbujcie przepis na pałki kurczaka w marynacie piwnej.
Kropka nad i: szybka sałatka na grilla
Przyjęcie w ogrodzie nie udałoby się bez lekkiej i szybkiej sałatki na grilla. Idealnie sprawdzi się propozycja z pomidorami, rukolą, świeżą bazylią i serem mozarella. Dressing wykonaj z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i Przyprawy do potraw Kucharek Smak Lata.
Szybka sałatka na grilla oczaruje gości także w wydaniu greckim. Do jej wykonania potrzebujesz sera feta, sałaty lodowej, świeżych pomidorów i ogórków, czarnych oliwek, świeżych ziół. Dressing powstanie z oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, natki pietruszki i Przyprawy do potraw Kucharek Smak Wiosny. Wypróbujcie także przepis na sałatkę ziemniaczaną z piórkami cebuli.
Wykorzystaj nasze inspiracje i stwórz własny pomysł na grilla! Grilluj i ciesz się smakiem przygotowanych potraw!