Domowe obiady. Jak u Babci
Dobre zupy domowe, takie jak rosół z lanymi kluskami, pomidorowa z ryżem czy żurek z kiełbasą przynoszą same miłe skojarzenia. Zupy, które gotowała babcia do dziś smakują wyjątkowo, a do tego przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Najlepszy obiad domowy zawsze był i jest u babci. Co ciekawe „obiad domowe przepisy” to popularna fraza, którą często wpisujmy w wyszukiwarkę internetową, poszukując pomysłu na smaczny obiad domowy.
Mamy kilka klasycznych przepisów na domowe zupy i dania obiadowe, które mogą być inspiracją na co dzień i od święta.
Dobre zupy domowe
Liczba posiłków, które przenoszą nas w szczęśliwy czas dzieciństwa, nie jest tak duża, jak mogłoby się wydawać. Dla wielu będą to dobre zupy domowe z aromatem warzyw korzeniowych, lubczyku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Najbardziej klasyczne zupy to tzw. pomidorówka oficjalnie zwana zupą pomidorową. Choć u babci klasyczne zupy pomidorowe były robione na koncentracie, dziś nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać świeże pomidory. Dzieci często lubią także kwaśny smak. Stąd taka popularność w babcinej kuchni kapuśniaku z aromatem wędzonki, boczku lub żeberek czy zupy ogórkowej z koperkiem. Dobre zupy domowe to także botwinka z młodych buraków z fasolką, ziemniakami i koperkiem czy zupa pieczarkowa z makaronem. W repertuarze zup jak u babci nie mogło zabraknąć czegoś bardziej pożywnego, np. zupy gulaszowej z białą kiełbasą. W dzieciństwie taka zupa oznaczała zwykle, że drugiego dania już nie będzie, bo zupa była z tzw. „wkładką”, czyli z dodatkiem mięsa. Aby uzyskać wywar pełen smaku i aromatu trzeba skorzystać z tajemnic kuchni babci, na przykład – kostki rosołowe Kucharek.
Domowe obiady przepisy
Na myśl o babcinym schabowym z ziemniaczkami i młodą kapustą niejednemu dorosłemu mężczyźnie zakręci się łza w oku. Z równie dużym sentymentem wspominamy wyjątkowe dania regionalne jak np. kartacze z mięsem, cebulą i skwarkami, podkarpackie proziaki z sosem czosnkowym czy pierogi lubelskie z mięsem z kaszą gryczaną i serem. Wśród ulubiony dań na obiad domowy są także krokiety z mięsem czy polskie kluski śląskie w sosie grzybowym. To zwykle potrawy oparte na prostych składnikach, jednak wymagające nieco więcej pracy, jednak zawsze warte wysiłku. Więc kiedy znowu będziemy rozmyślać: „co na obiad”, polecamy sięgnąć po przepisy z kuchni mamy lub babci.
W polskiej sztuce obiadowej sos zajmuje szczególne miejsce. W wielu domach stanowi jedną z najważniejszych części obiadu, szczególnie dla płci męskiej, jak i dzieci. Ziemniaki i mięso z sosem to dla wielu poezja. Sos dodaje smaku, soczystości, aromatu i charakteru. Na przykład kopytka z sosem mięsnym czy grzybowym są dla wielu osób ulubioną potrawą z dzieciństwa. Popularny obiad domowy jak u babci to także gołąbki z sosem czy papryka nadziewana ryżem i mięsem. A do tego sos, zależnie od preferencji – pomidorowy lub grzybowy. Ukoronowaniem domowych obiadów z sosem są zarazy wołowe z sosem pieczeniowym ciemnym i kluskami. Choć to danie pochodzące z kuchni śląskiej, podbiło serca wszystkich Polaków. Nie można też zapomnieć o ciekawym dodatku do obiadu, który jest połączenie warzyw z sosem – czyli dobrze nam znanej marchewki z groszkiem. Jeśli mamy mało czasu, a chcemy uzyskać doskonały bulion do sosów. warto wykorzystać kostki rosołowe Kucharek.
W serwisie DoradcaSmaku.pl znajdziecie przepisy na dobre zupy domowe i domowe obiady jak u babci czy u mamy – zapraszamy pod link: Domowe obiady. Jak u babci. Będzie smacznie, domowo i z dobrymi wspomnieniami.