Pomysły na letni obiad – propozycje menu
Lekki letni obiad nie musi oznaczać posiłków ograniczonych kalorycznie. Zdrowe jedzenie może być smaczne oraz w pełni zaspokajające głód i zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Jak skomponować taki obiad na lato? Zacznij od przystawki, która obudzi kubki smakowe, ale zamiast nasycić, podkręci apetyt przed kolejnymi daniami. W tej roli świetnie sprawdzą się pieczarki faszerowane na grilla. Wypełnione po brzegi serem, boczkiem i przyprawami są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Pamiętaj, że to tylko starter i postaraj zjeść tyle grillowanych pieczarek, by zostawić miejsce w żołądku na pozostałe potrawy!
Czas na pierwsze danie!
Zupy na lato zawsze są pełne witamin pochodzących ze świeżych warzyw. W sezonie królują fasolowa, kalafiorowa czy szczawiowa, ale prawdziwym hitem ostatnich lat jest zupa szpinakowa. Szczególną popularnością cieszy się jej bardzo aromatyczna wersja, czyli zupa ze szpinakiem, owczym serem i orzechami włoskimi. Ta eksplozja smaków świetnie skomponuje się z wykwintnym drugim daniem – szaszłykami z łososia.
Danie główne jest genialne w swojej prostocie. Delikatna ryba zestawiona z cebulą, papryką, cukinią i aromatycznymi szparagami to idealne zwieńczenie trzydaniowego obiadu na lato.
Letni obiad z warzywami i kurczakiem
W drugim zestawie letniego obiadu z przystawki z pewnością ucieszą się mieszkańcy Wielkopolski. Jako starter proponujemy bowiem grillowane ziemniaki z gzikiem, stanowiące solidną porcję węglowodanów, a jednocześnie będące niezwykle udanym połączeniem smakowym. Ziemniaki w mundurkach są kruche, a gzik – twarożek ze śmietaną i cebulką – pysznie komponuje się z ich łagodnością. Całość zespala uniwersalna przyprawa Kucharek, dzięki której można wydobyć z potrawy wszystko, co najlepsze.
Wśród obiadów na lato obowiązkowo musi się też znaleźć zupa z botwinki. Ziemniaki, młoda marchew, fasolka, koperek i buraczki podane z jajkiem i boczkiem to jeden z klasyków letnich obiadów. Na koniec danie główne, bardzo lekkie i pełne białka, by zrównoważyć dość solidną przystawkę. Grillowana pierś z kurczaka z sałatką z cukinii to idealna pozycja dla dbających o linię. Przecież dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności jedzenia!
Uczta ogrodnika – bogactwo warzyw i chłopski kociołek
Wspomniana już wcześniej prostota zdominowała w całości ostatni zestaw – to najlepsza kompozycja obiadu na upały. Przystawka jest lekka, ale zróżnicowana, ponieważ składa się z grillowanych warzyw i jogurtowego dipu. Pierwsze danie to natomiast najlepsza zupa na lato – orzeźwiający chłodnik ogórkowy. Świeże i małosolne ogórki wymieszane z kefirem, jogurtem i bulionem to klasyka letnich obiadów. Jeśli się martwisz, że nie nasycisz się lekkimi potrawami, na danie główne przygotuj kociołek z prażonką ziemniaczaną. Solidny dodatek kiełbasy i boczku z pewnością odegna Twoje obawy.
Lato to bardzo wdzięczny okres kulinarny. Ogromna dostępność warzyw pozwala na komponowanie lekkich obiadów pełnych witamin i odpoczęcie od sztampowych potraw z zimy. Czy masz już swój ulubiony trzydaniowy zestaw?