Kurczak z grilla – najlepsze przepisy
Złocista skórka udek, chrupiące skrzydełka z grilla i soczysta pierś w marynacie – sposobów na przygotowanie kurczaka z grilla jest mnóstwo. Drób bezsprzecznie może stawać w szranki z innymi popularnymi daniami grillowymi, takimi jak boczek czy karkówka. Jest smaczny, lekki i spośród propozycji kurczaka na grilla coś dla siebie znajdą nawet osoby przestrzegające diety!
Kurczak na grilla – jak go przygotować?
Zdobycie tytułu mistrza grilla jest już tuż-tuż? Oczami wyobraźni widzisz siebie zbierającego pochwały od znajomych, niezależnie od tego, jaki rodzaj mięsa przygotujesz? Opanowanie do perfekcji smażenia steków poszło Ci jak z płatka, ale nie radzisz sobie z przygotowaniem idealnego kurczaka z grilla? Delikatny drób ma to do siebie, że łatwo jest przypalić jego skórkę, a w środku może nadal być surowy. Dlatego pozornie prostemu przygotowywaniu kurczaka na grilla warto poświęcić więcej uwagi!
Kluczem do przyrządzenia doskonałego kurczaka z grilla jest jego częste odwracanie i niezbyt długie trzymanie na ruszcie. Dzięki temu zyskasz pewność, że mięso będzie równomiernie przygotowane, nie przypali się, a przy tym zachowa swoją soczystość. Warto też podczas przewracania kurczaka na grillu za każdym razem smarować go masłem, oliwą lub wodą, co zwiększy chrupkość skórki. Kluczową kwestią może się okazać również przygotowanie odpowiedniej marynaty do kurczaka na grilla.
Najlepsze marynaty do kurczaka na grilla!
Kruche, soczyste mięso pełne aromatu starannie dobranych przypraw. Marynata do kurczaka z grilla pomoże Ci osiągnąć właśnie taki efekt i to bez większego wysiłku. Najlepiej jednak, jeśli o przygotowaniu skrzydełek, szaszłyków czy piersi na grilla pomyślisz dzień wcześniej. Wtedy przyprawy wnikną w mięso, olej zapewni zakonserwowanie, a inne dodatki zadbają o to, by każdy kęs rozpływał się w ustach. Co zatem zrobić, by kulinarna uczta z udziałem kurczaka z grilla w Twoim ogrodzie wywoływała zachwyt na twarzach Twoich gości?
Przede wszystkim zwróć uwagę na staranne dobranie składników marynaty. Doskonałym pomysłem jest połączenie tłuszczu, musztardy, przypraw i… słodkiego piwa, tak jak w przepisie na pałki z grilla w piwie. Jeśli jednak szukasz bardziej klasycznych zestawień, zawsze udaną kompozycją jest olej, musztarda, miód i mieszanka ulubionych ziół. W takiej marynacie do kurczaka z grilla z pewnością doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka z sałatką z cukinii. Najlepsza marynata do skrzydełek na grilla? Tu polecane są wszystkie pikantne mieszanki, ale i dodatek wyselekcjonowanej przyprawy do potraw Smak Lata okaże się strzałem w dziesiątkę!
Pałki, skrzydełka a może pierś z grilla?
Kurczak na grilla to pojęcie bardzo ogólne, dlatego warto wiedzieć, jak grillować poszczególne części, by wydobyć z nich to, co najlepsze:
- Skrzydełka z grilla wymagają około 20 minut obróbki cieplnej. W połowie tego czasu możesz skropić kurczaka lekko osoloną wodą, co wpłynie na chrupkość skórki;
- Pałki kurczaka na grilla najlepiej przygotowywać na specjalnym stojaku. Dzięki temu możesz jednocześnie przyrządzić ich więcej i zadbać, by temperatura oddziaływała na część pełną mięsa. Takie grillowanie powinno trwać ok. 30 minut;
- Pierś z kurczaka na grilla najłatwiej traci swoje soki. Jeśli chcesz tego uniknąć, możesz zamarynowane mięso zawinąć w aluminiową folię i w takiej postaci wrzucić je na ruszt. Pierś z grilla będzie gotowa bardzo szybko – nawet po kilkunastu minutach;
- Szaszłyki z grilla z kurczakiem najczęściej przygotowuje się z piersi. Warto więc dobierać do nich dodatki, które będą gotowe w podobnym czasie. Sprawdzą się tu pieczarki, papryka czy pomidorki koktajlowe.
Z taką garścią wskazówek bez trudu przygotujesz perfekcyjnego kurczaka z grilla. Czy już jesteś gotowy na zasłużony tytuł mistrza grillowania?