Przetwory i wekowanie
Przygotowywanie przetworów na zimę warto zacząć już w lecie i kontynuować jesienią, gdy pojawią się soczyste gruszki i okazałe dynie. Jak zagotować słoiki i przeprowadzić wekowanie, by zabezpieczyć zawartość? I co najlepiej poddać konserwacji żywności: owoce, warzywa, gotowe potrawy? Poznaj odpowiedzi na podstawowe pytania!
Wyparzanie słoików – jak zacząć?
Zastanawiasz się, jak zagotować słoiki łatwo i szybko? Masz na to kilka sposobów. Najprostsze wyparzanie słoików polega na umyciu szkła i zakrętek, a następnie zalaniu ich wrzątkiem. Można też przez 10 minut gotować je w garnku.
Zamiast garnka do wyparzania słoików można też wykorzystać mikrofalówkę, piekarnik lub zmywarkę. Pamiętaj, że w mikrofalówce w naczyniach musi znajdować się woda. Pieczenie słoików w piekarniku trwa dłużej, bo ok. 30 minut. W zmywarce można wyparzyć zarówno słoiki, jak i wieczka. Warto pamiętać, by podczas pracy urządzenia nie używać detergentów.
Wekowanie – czy to jest trudne?
Kiedy już wyparzysz słoiki i pokrywki, wypełnij je gorącymi przetworami. Koniecznie pozostaw trochę miejsca pod wieczkiem – ok. 2 cm. Wytrzyj brzegi słoików, by nie były wilgotne ani brudne. Zakręć pokrywki i odwróć naczynia do góry dnem. Zostaw je pod ściereczką do ostygnięcia. Jeśli po jakimś czasie wieczka są wklęsłe przetwory zostały dobrze zawekowane.
Uwaga!
Co zrobić, jeśli z jakiegoś powodu wekowanie się nie powiodło? Trzeba ponownie dokręcić pokrywki i ustawić słoiki dnem do góry w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Garnek do ¾ wysokości słoików powinien być zalany wodą. Teraz wystarczy zagotować słoiki, zmniejszyć ogień i pozostawić na godzinę.
Pasteryzacja ogórków i grzybów
Wśród przetworów na zimę popularnością cieszą się zwłaszcza ogórki konserwowe i grzyby. Wybierz małe i twarde ogórki do zawekowania. Włóż je do słoików wraz z czerwoną cebulą, koprem, kilkoma ząbkami czosnku i gorczycą. Jeśli masz ochotę na pikantne przetwory, sięgnij po papryczkę chilli. Zalej całość zalewą z octem, cukrem i płynną Przyprawą bez glutaminianu sodu Kucharek. Odwróć słoiki zakrętkami do dołu i poczekaj, aż zostaną zassane.
Do grzybowych przetworów najlepiej sprawdzą się borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze, kozaki, opieńki i kurki. Zalewę wykonasz z wody, octu, cukru, ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy i Przyprawy do potraw Smak Natury Kucharek. Wekowanie przeprowadź zgodnie z powyższymi poradami.
Owocowe przetwory na zimę
Jako przetwory na zimę idealnie sprawdzają się również owoce. Mogą zostać umieszczone w słoiku w całości lub przybrać formę powideł, musu lub kompotu. Jesienią wykorzystaj jabłka, gruszki i dynie – sprawdzą się do ciast i potraw świątecznych. Usmaż powiła śliwkowe i wykonaj kompot z agrestu. Nic nie sprawdzi się w zimowej herbacie tak dobrze, jak konfitury truskawkowe i różane. Taki słodki dodatek umili poranną owsiankę i sprawi, że podwieczorek będzie pachniał latem. Wekujmy!