Podróż sentymentalna: menu na imieniny cioci
Moda na imieninowe przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół zdecydowanie nie minęła. Wciąż chętnie organizujemy spotkania, na których rozmawiamy z najbliższymi, koniecznie przy suto zastawionym stole. Jakie menu na imieniny przygotować, aby zadowolić wszystkich? Wzięliśmy pod lupę najpyszniejsze przystawki i dania imieninowe na ciepło!
Klasyczne przystawki na imieniny: sałatka jarzynowa i tatar
Sałatka jarzynowa doskonale sprawdzi się na święta, ale i w menu na imieniny. Wykonasz ją szybko, łatwo i tanio. Przygotuj świeże: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę i jabłka. Wykorzystaj groszek z puszki, ogórki kiszone ze słoika i ugotowane na twardo jajka. Miękkie, ugotowane na parze warzywa pokrój w kostkę i połącz z mieszanką majonezu i odrobiny musztardy. Dla smaku dodaj tradycyjną Przyprawę do potraw Kucharek.
Gości czekających na mięsne przystawki na imieniny uracz klasycznym tatarem z mielonej wołowiny – kup ją w sklepie mięsnym, aby była wysokiej jakości. Wykorzystaj ogórki kiszone pozostałe po przygotowywaniu sałatki jarzynowej. Oddziel żółta jajek od białek – potrzebujesz tylko tych pierwszych. Pokrój surową cebulę i marynowane grzybki. Wykonaj zaprawę z dwóch łyżek oleju i płynnej Przyprawy bez dodatku glutaminianu sodu Kucharek. I gotowe!
Gorące dania na imprezę imieninową: gołąbki i bigos
Jako danie imieninowe na ciepło podaj bliskim tradycję kuchni polskiej, czyli smakowite gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym. Wybierz mięso wieprzowe: łopatkę, szynkę lub karczek. Zmielone mięso połącz z ugotowanym ryżem, przyrumienioną cebulką oraz Przyprawą do potraw Kucharek, która nada nadzieniu smak. Gotowy farsz zawiń w sparzone liście białej lub włoskiej kapusty. Sekretem tej potrawy jest zalanie gołąbków w brytfance bulionem i gotowanie na wolnym ogniu. Wykorzystaj Bulion warzywny Kucharek albo kostkę Rosół z kury Kucharek, aby ułatwić sobie zadanie. Tak przyrządzone gołąbki polej sosem pomidorowym i podaj gościom.
W menu na imieniny powinny się znaleźć dania na ciepło, na przykład cieszący się niezmienną popularnością bigos. Wykonasz go z kapusty kiszonej, karkówki wieprzowej, kiełbasy, suszonych grzybów oraz cebuli. Pamiętaj, aby pokrojoną kapustę kiszoną wypłukać pod wodą i pozbawić ją mocno kwaśnego smaku. Podsmażoną kapustę na smalcu zalej bulionem – wykorzystaj kostkę Rosół drobiowy z włoszczyzną Kucharek aby ułatwić sobie zadanie. Przysmażone mięso połącz z kapustą i dodaj pozostałe składniki. Wędzone śliwki, odrobina czerwonego wina, liście laurowe oraz Przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek wydobędą smak domowego bigosu. Teraz kilka godzin gotowania na wolnym ogniu i potrawa gotowa.
Tradycja polskiej kuchni – drobiowa galaretka
Klasycznym daniem kuchni polskiej jest galaretka z drobiu, zwana również tymbalikami. Przygotuj wywar z udek kurczaka i warzyw: marchewki, selera, pietruszki oraz pora. Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól oraz Przyprawa uniwersalna Kucharek nadadzą smak przystawce na imieniny. Ugotowane mięso oraz warzywa pokrój w kostkę, a jajko w plastry. Składniki ułóż w filiżance, a następnie zalej wywarem z odrobiną żelatyny spożywczej. Wstaw do lodówki, by galaretki stężały. Pamiętaj, aby podawać zimne nóżki z octem lub cytryną.