Wątróbka z indyka z cebulką

Wątróbka z indyka z cebulką
Składniki:

600 g wątróbki drobiowej
500 ml mleka
1 łyżka Przyprawy do potraw Kucharek
4 łyżki masła klarowanego do smażenia
4 łyżki mąki pszennej
2 cebule

Jabłka z majerankiem:
4 winne jabłka
sok z 1 cytryny
3 łyżki masła
2 łyżki miodu pszczelego
50 ml winiaku
Majeranek suszony Prymat

Sposób przygotowania:

Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodać majeranek, winiak i miód pszczeli.
Wątróbkę oprószyć Przyprawą do potraw Kucharek i mąką, usmażyć. Ułożyć na aromatycznych jabłkach i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem.

Porady:

1. Aby wątróbka pozostała miękka i soczysta, bardzo ważne jest, aby nie smażyć jej zbyt długo.
2. Wątróbka podczas smażenia nie będzie pryskać, jeśli zamiast oleju użyjemy masła klarowanego.
3. Moczenie wątróbki w mleku to tradycyjny sposób na pozbycie się smaku goryczki i naturalne oczyszczenie.
4. Dodanie Przyprawy do potraw Kucharek spowoduje, że wątróbka będzie miała idealny smak.