Zupa klopsowa z koperkiem i ziemniakami

Zupa klopsowa z koperkiem i ziemniakami
Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
1 łyżka Przyprawy uniwersalnej Kucharek
1 jajko
1 łyżeczka kaszy manny
3 ziemniaki
2 marchewki
1 por
1 seler
koperek
śmietana kremowa 30%
listek świeżej mięty
do smaku: Ziele angielskie, Majeranek
opcjonalnie: Bulion warzywny, Włoszczyzna suszona Kucharek

Sposób przygotowania:

Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko i Przyprawę do potraw Kucharek. Wszystkie składniki mieszamy. Na końcu dodajemy kaszę manną.
Przygotowujemy warzywa: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Seler i por obieramy i myjemy. Opcjonalnie zamiast świeżej włoszczyzny można użyć Bulionu warzywnego Kucharek.
Z doprawionego mięsa formujemy pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej pulpety. Jednocześnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy pulpety 20 minut.
Dodajemy resztę warzyw: potartą marchewkę i pietruszkę oraz por w całości. Zupę gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Na samym końcu doprawiamy do smaku zielem angielskim i majerankiem. Dodajemy także posiekany koperek oraz szklankę śmietany kremówki. Zagotowujemy zupę i podajemy gorącą.
Zupkę klopsową serwujemy przybraną listkiem świeżej mięty.

Porady:

  1. Klopsy można zrobić z mielonego mięsa z rosołu.
  2. Przyprawa do potraw Kucharek zapewni głębie smaku klopsików.