Zupa ogórkowa z koperkiem

Zupa ogórkowa z koperkiem
Składniki:

1 słoik przecieru ogórkowego bez zalewy
2 łyżki masła
1 litr Rosołu z kury Kucharek
100 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 łyżka Koperku suszonego Prymat
2 łyżki śmietany kremówki 36%
do smaku: Przyprawa do potraw Kucharek

Sposób przygotowania:

Przecier ogórkowy podsmażyć w garnku na maśle i zalać 0,25 l gorącego rosołu i gotować przez 10 minut.
W osobnym garnku zalać pozostałym rosołem (0,75 l) włoszczyznę, dodać ziemniaki, koperek i gotować około 20 minut.
Przecier dodać do wywaru z warzywami, a następnie zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku.

Porady:

1. Zabielając zupę śmietaną warto pamiętać o jej zahartowaniu. Należy odlać do osobnego kubka wywar z zupy, przestudzić go, dodać śmietanę, wymieszać i powoli wlać do zupy.
2. Ziemniaki należy ugotować w wywarze, a dopiero potem dodać przecier. Jeśli od razu do wywaru dodamy przecier, to ziemniaki nie ugotują się i pozostaną twarde.
3. Szczypta Kucharka dodana do zupy wydobędzie z niej ten wyjątkowy smak!