1 kurczak zagrodowy
1 pęczek włoszczyzny
2 ząbki czosnku
1 cebula
6-8 łyżeczek Żelatyny Prymat
natka pietruszki do dekoracji
2 ugotowane na twardo jajka
1 szklanka zielonego groszku konserwowego bez zalewy
2-3 łyżki przyprawy uniwersalnej Kucharek
do smaku: 5 ziarenek Ziela angielskiego, 4 Liście laurowe, 6 ziarenek Pieprzu czarnego Prymat
Kurczaka umyć, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Włoszczyznę obrać i pokroić na kawałki. Cebulę wraz z łupiną przekroić na pół i podsmażyć na patelni. Kiedy kurczak się zagotuje, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, cebulę i czosnek w łupinach. Następnie dodać Przyprawę do potraw Kucharek i pozostałe przyprawy do smaku. Gotować do miękkości mięsa, przez ok. 1,5 godziny. Po ugotowaniu wyjąć kurczaka i marchewkę, ostudzić, a wywar przecedzić. Zimnego kurczaka obrać ze skóry i oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki. Marchewkę pokroić w kostkę, jajka w plastry. Do przecedzonego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Do miseczek włożyć mięso, jajka, marchewkę, natkę pietruszki i zielony groszek. Zalać wywarem z żelatyną i wstawić do lodówki do stężenia.
Porady:
1. Aby galaretka ładnie się prezentowała, warto wykorzystać np. małe filiżanki do studzenia.
2. Galaretka ładnie wyjdzie z filiżanki, jeśli na chwilę zanurzymy filiżankę we wrzątku.
3. Należy ją podawać na zimno z dodatkiem octu lub cytryny.
4. Przyprawa do potraw Kucharek sprawi, że wywar do galarety będzie miał idealny smak.