
Prosty przepis na rosół? Rosół z Kury Kucharek!
Zapach niedzielnego rosołu unoszący się w całym domu pamięta chyba każdy z nas. A szczególnie babcinego, którego unikalna receptura była dostępna tylko dla tych wtajemniczonych. Jednak cała magia tkwiła i tkwi w prostocie – widocznej zarówno w historii samej zupy, jak i tradycyjnych, sprawdzonych przepisach. Zresztą… przekonajcie się sami!
Teraz rosół, kiedyś rozsól – słów kilka o dziejach króla polskich zup
I to dosłownie! W końcu nasz król pojawił się na polskich stołach w XVII wieku. To właśnie wtedy spisano pierwsze receptury na rosół. Dokładny przepis znalazł się w książce kucharskiej Compendium ferculorum, albo zebranie potraw, wydanej w 1682 roku.
Przygotowanie zupy obejmowało długotrwałe podgrzewanie solonego mięsa w wodzie (w celu konserwacji i zachowania jego świeżości). Stąd nazwa rozsól lub rozsol. Z biegiem lat uproszczono nazwę dania oraz sposób jego przyrządzania, a niepowtarzalnym smakiem niezmiennie zachwycamy się do dziś.
Prosty przepis na rosół, czyli smak tradycji zamknięty w niewielkiej kostce
Aromatyczny, klarowny i głęboki w smaku – taki powinien być król polskich zup. I co najważniejsze, prosty przepis na rosół to klucz do uzyskania doskonałego wywaru. Jakie mięso powinno się z nim znaleźć? Różnorodne – im bardziej różnorodne mięso, tym lepszy jest rosół. Zazwyczaj sięgamy po drób, możemy też dodać kacze skrzydełko czy szyjkę indyczą. Niektórzy gotują również bursztynowy rosół na wołowinie. Niezależnie od tego, jakie mięso wybierzemy, liczy się jego jak najwyższa jakość oraz świeżość.
Do tego oczywiście włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera, pora oraz przyprawy w postaci soli, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Jeśli jednak nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnej bazy, idealnie sprawdzi się Rosół z kury Kucharek! Zawarta w kostce mieszanka warzyw: marchewki, natki pietruszki, selera czy cebuli sprawi, że Wasza zupa nabierze jedynego w swoim rodzaju smaku i aromatu. Nie będziecie musieli przyprawiać dodatkowo wywaru – tyle wystarczy, by zyskać rosół idealny!
W niedzielę rosół, w poniedziałek pomidorowa, a w kolejne dni… pozostałe ulubione potrawy!
Bo w końcu pomidorowa z rosołu z wczoraj to najsmaczniejszy pomysł na rozpoczęcie nowego tygodnia! A to niejedyne danie, które możecie wzbogacić Rosołem z Kury Kucharek. Kostki są wyśmienitą bazą dla sosów, pieczeni czy gulaszy. Świetnie uzupełnią również smak ziemniaków, kasz lub makaronów. Dania przyprawione tak wyjątkowym dodatkiem sprawią, że domownicy będą prosić nieraz o dokładkę.
My już wiemy, jaki jest najlepszy, a jednocześnie niezwykle prosty przepis na rosół i coś nam mówi, że… Wy również!