Dania z ziemniaków - inspiracje
Ziemniaki, kartofle, pyry… goszczą na naszych stołach niezwykle często i nigdy się nie nudzą, a wręcz przeciwnie, dają wiele możliwości do kulinarnych eksperymentów. Tradycyjny, polski obiad, czyli ziemniaki, schabowy i mizeria, otwierają listę klasycznych propozycji. Na bazie tego warzywa możemy przygotować bardzo wiele smacznych dań, które będą nowoczesne i zaskakujące. Oto kilka ciekawych pomysłów na wykorzystanie ziemniaków w naszym menu. Są świetne nie tylko na obiad, ale i na śniadanie, lunch na wynos oraz kolację!
Proste dania z ziemniaków – zainspiruj się
Ziemniaki są niezastąpione w kuchni i wykorzystasz je na setki różnych sposobów. Możesz postawić na klasyczne dania lub puścić wodze fantazji, eksperymentować i wybrać się w kulinarną podróż dookoła świata. Purée, frytki, talarki, łódeczki, a może kluski? Co dziś trafi na Twój stół?
Ziemniaki z piekarnika – szybki sposób na dobry obiad
Podasz je, jako dodatek do pieczeni mięsnej, kotletów albo jako samodzielne danie. Ziemniaki pieczone z piekarnika ze świeżym tymiankiem są złociste i aromatyczne. Ich chrupiąca skórka prezentuje się po prostu świetnie. To niezwykle proste, a jednocześnie tanie danie z ziemniaków przygotujesz w kilka minut, a po około 30 minutach w piekarniku zachwyci się unoszący się w całej kuchni ziołowy aromat.
Wybierając pieczone ziemniaki, pamiętaj o ich dobrym doprawieniu. Świetnie sprawdzą się tutaj czosnek, papryka słodka i ostra, kurkuma oraz oczywiście sól i pieprz. Sięgnij też po świeże zioła. Poza wspomnianym tymiankiem warto dodać rozmaryn czy koperek. Doskonale pasujące do dań z ziemniaków smaki łączy w sobie Przyprawa do ziemniaków i frytek Kucharek. To bardzo aromatyczna kompozycja składników takich jak suszona cebula, czosnek, słodka papryka, kminek, ziarna kopru i zioła. Mieszanka przyprawowa ma tę zaletę, że jest bardzo uniwersalna. Wykorzystasz ją zarówno do tradycyjnych ziemniaków do obiadu w formie purée, do frytek, zapiekanek warzywnych czy babki ziemniaczanej. Przyprawa do ziemniaków i frytek jest też wspaniałym dopełnieniem zup kremów.
Co można zrobić z ugotowanych ziemniaków?
Ziemniaki z obiadu nigdy nie powinny się marnować. Ugotowane jednego dnia z powodzeniem użyjesz nazajutrz – do nowego, pysznego dania. Opcji, do czego wykorzystać ugotowane ziemniaki z obiadu, jest bardzo dużo. Najprostsza to podsmażenie ich na patelni. Jeśli planujesz menu na kilka dni, możesz celowo ugotować więcej ziemniaków, aby wykorzystać je na dwa osobne obiady. Naszą propozycją dla fanów polskiej kuchni są kartacze oraz kluski śląskie. Jeśli wolisz ekspresowe rozwiązania, przygotuj szybkie placki z gotowanych ziemniaków i podaj je na słodko lub wytrawnie. Kotleciki z ziemniaków z wczoraj również będą świetnym rozwiązaniem, gdy masz niewiele czasu.
W serwisie Doradca Smaku czeka na Ciebie skarbnica inspiracji na smaczne i szybkie dania z ziemniaków. Zapraszamy!