– 4 kawałki łososia po 150 g
– 4 obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka
– 1 łyżka masła klarowanego
– sok z ½ cytryny
– 3 gałązki rozmarynu
– 2 łyżki miodu wielokwiatowego
– 50 ml śliwowicy
Marynata:
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki Musztardy z jalapeno Prymat
– sok ½ cytryny
– 1 łyżka Przyprawy do ryb i owoców morza kucharek
1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią łososia.
2. Rybę układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 20 minut.
3. Na maśle klarowanym smażymy jabłka z rozmarynem, skrapiamy sokiem cytryny, dodajemy miód, śliwowicę i dusimy, aż będą miękkie.
4. Pieczonego, soczystego łososia podajemy na jabłkach skrapiając powstałym sosem.