Stek z polędwicy wołowej z złocistymi ziemniakami i szparagami

Stek z polędwicy wołowej z złocistymi ziemniakami i szparagami
Składniki:

– 2 steki z polędwicy wołowej (każdy po 200 g)
– masło klarowane do smażenia
– Przyprawa do mięs Kucharek
– 2 gałązki rozmarynu
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 1 łyżka masła
– 4 obrane i ugotowane ziemniaki
– 2 łyżki Przyprawy do ziemniaków i frytek Kucharek
– 1 ugotowany pęczek zielonych szparagów
– 2 łyżki masła klarowanego
– sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na maśle klarowanym z rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem, chili smażymy steki z każdej strony po 4 minuty, doprawiamy do smaku Przyprawą do mięs Kucharek.

2. Steki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5-7 minut, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia.

3. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, doprawiamy dużą ilością Przyprawą do ziemniaków i frytek Kucharek i smażymy na złoty kolor.

4. Ugotowane zielone szparagi smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.

5. Soczyste steki podajemy ze szparagami i złocistymi, chrupiącymi ziemniakami.