– 1 łyżka klarowanego masła
– 100 g boczku wędzonego
– 400 g ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków
– 1 cebula
– biała część pora
– 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
– 200 g młodych liści szpinaku
– suszone pomidory
– 4 jajka
– 200 g tartego żółtego sera
– 2 łyżeczki Przyprawy do ziemniaków i frytek Kucharek
– 1 posiekany pęczek szczypiorku
– 200 ml gęstego naturalnego jogurtu
1. Na patelni smażymy pokrojony w paski boczek i przekładamy do miseczki.
2. Na wytopionym tłuszczu smażymy ziemniaki doprawione Przyprawą do ziemniaków i frytek Kucharek.
3. Na drugiej patelni na maśle smażymy pokrojoną cebulę, por, czosnek, szpinak, pod koniec dodajemy suszone pomidory.
4. W formie do tarty układamy ziemniaki, boczek, warzywa i zalewamy roztrzepanymi jajkami połączonymi z żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
5. Tak przygotowaną zapiekankę podajemy z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.