– 4 duże ziemniaki
– 1 cebula
– 1 mała biała część pora
– 2 ząbki czosnku
– 4 suszone pomidory
– 6 zielonych oliwek
– 6 czarnych oliwek
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 łyżka Przyprawy do ziemniaków i frytek Kucharek
– 200 g tartego sera parmezan
– 2 jajka
– 200 ml śmietany kremówki
1. Ziemniaki gotujemy w całości, następnie przekrawamy na połówki, wydrążamy środki i przekładamy je do miski.
2. Na maśle smażmy poszatkowaną cebulę, pokrojonego w plastry pora, roztarty czosnek i przekładamy do rozgniecionych ziemniaków.
3. Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, mieszamy i doprawiamy do smaku Przyprawą do ziemniaków i frytek Kucharek. Jajka łączymy z serem i śmietaną.
4. Łupiny po ziemniakach nadziewamy farszem z ziemniaków, a na wierzchu układamy ser ze śmietaną.
5. Nadziane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.