- szynka wieprzowa 1 kilogram
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 sztuka
- rosół z kury Kucharek 1 sztuka
- ogórki konserwowe 4 sztuki
- Ziele angielskie mielone Prymat 1 szczypta
- Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
- Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
- ocet 1 łyżeczka
- musztarda 1 łyżka
- śmietana 18-procentowa 200 gramów
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Oczyszczone mięso lekko posolić.
2. Wkładamy je do garnka na rozgrzany tłuszcz i zrumieniamy.
3. Dodajemy 2 ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę.
4. Następnie wlewamy 250 ml bulionu z kostki rosołowej (kostkę rosołową mieszamy z 500 ml wody i odlewamy z niej połowę, a pozostałą część chowamy do lodówki).
5. Dusimy całość na małym ogniu przez godzinę, do momentu, gdy mięso będzie już miękkie.
6. Śmietanę 18% mieszamy z łyżką musztardy i dodajemy do sosu.
7. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy.
8. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką octu.
9. Gotujemy jeszcze około 10 minut bez pokrywki – tak, aby sos zgęstniał.
10. Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami lub kaszą jęczmienną.