Krem z dyni i mango

Krem z dyni i mango
Składniki:
  • miąższ z dyni 500-700 g
  • mango 1 sztuka
  • mleko kokosowe 200 ml
  • bulion warzywny Kucharek 1 kostka
  • woda 500 ml
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana 2 łyżki
  • pestki dyni garść
  • bazylia świeża
Sposób przygotowania:

1. Dynię kroimy w kostkę, pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni, razem
z cebulą i czosnkiem, przed pieczeniem skrapiamy oliwą.

2. Mleko kokosowe podgrzewamy, dodajemy dynie z dodatkami z piekarnika oraz mango bez skóry, pokrojone w kostkę.

3. Zalewamy bulionem, miksujemy, przyprawiamy. Przed podaniem dekorujemy kleksem ze śmietany, posypujemy natką pietruszki lub bazylią, możemy także posypać pestkami dyni lub słonecznika lub podajemy w wersji bardziej bogatej
klopsikami z mięsa mielonego. Smacznego