- nasiona dyni 250 g
- bulion warzywny Kucharek 0,3 litra
- pomidory 8 sztuk
- cebula posiekana 1
- czosnek 2 ząbki
- papryczka chilli 3 sztuki
- sól szczypta
- Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
- pietruszka 1 pęczek
- kolendra 1 pęczek
- piersi z kurczaka 600 g
- oliwa
- bulion warzywny Kucharek
1. Nasiona podpiekamy na patelni z 1 łyżeczką oliwy z oliwek na średnim ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie miksujemy je w blenderze z filiżanką bulionu Kucharek na kremową konsystencję. Wkładamy je do miski i odstawiamy.
2. Następnie podpiekamy całe pomidory na patelni wraz z kawałkami cebuli, ząbkami czosnku i całymi papryczkami chili, aż się zrumienią.
3. W wypłukanym blenderze miksujemy połowę pomidorów z połową pietruszki
i połową kolendry z filiżanką bulionu Kucharek, aż dobrze się połączą. Powtarzamy tę czynność z drugą połową tych samych składników.
4. Przekładamy puree z nasion do rondla i gotujemy na średnim ogniu, lekko mieszamy, a po minucie dodajemy puree warzywne.
5. Dodajemy sól do smaku i bulion w razie potrzeby. Umieszczamy mieszaninę na patelni. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu,
6. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy na patelni, po 2 minuty z każdej strony.
7. Dodajemy kawałki kurczaka do sosu i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany.
8. Przekładamy na talerz, dekorujemy nasionami dyni. Smacznego.