Ciasto na pierogi:
- mąka pszenna – 1/2 kg
- jajko
- woda ciepła – 1 szklanka
- olej rzepakowy – 1 łyżka
Nadzienie:
- masło – 1 łyżka
- cebula pokrojona w kostkę – 1 sztuka
- ząbek czosnku rozgnieciony
- pstrąg wędzony – 100 g
- pomidory suszone Smak – 6 sztuk
- ryby bez ości 300 g (pstrąg, sandacz, łosoś najlepiej wykorzystać ogony)
- Koperek liofilizowany Prymat – 2 łyżki
- przyprawa do potraw Kucharek – do smaku
- Bulion ziołowy Kucharek – 1 litr
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sposób przygotowania ;
1. Mąkę wysypujemy na stolnicę tworząc kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy dodając stopniowo wodę i olej rzepakowy.
2. Ciasto wyrabiamy dokładnie, nakrywamy ściereczką, aby odpoczęło, następnie rozwałkowujemy na cienki plaster podsypując mąką i wykrawamy koła wielkości szklanki.
3. Na patelni na maśle smażymy cebulę, czosnek i przekładamy do miski.
4. Następnie dodajemy rybę surową, wędzoną, suszone pomidory, koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku.
5. Tak przygotowany farsz nakładamy na kółka ciasta i dokładnie sklejamy.
6. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.
7. Tak przygotowane pierożki podajemy gotowane w bulionie ziołowym lub smażone z bulionem ziołowym w filiżance