Jak zdrowo grillować? Czyli jak przygotować dania z grilla
Podstawy zdrowego grillowania
Aby przygotować zdrowy, grillowany obiad należy zadbać przede wszystkim o higienę oraz czystość sprzętu wykorzystywanego do przyrządzania jedzenia. Warto pamiętać o tym, by zachować bezpieczeństwo podczas pieczenia potraw bezpośrednio na metalowej kratce grilla – jest to ważne ponieważ mięso położone bezpośrednio na kratce wydziela tłuszcz w ogień, co powoduje wydzielanie się szkodliwych związków. Drugi powód to kwestia higieny oraz czystości sprzętu. Mięso czy warzywa grillowane bezpośrednio na kratce przywrą do metalowej powierzchni i zostawią na niej zwęglony ślad. Takie zabrudzenia są trudne do usunięcia, przez co przenoszą się na kolejne przyrządzane potrawy. Z tego względu warto korzystać z jednorazowych tacek lub sięgnąć po banalnie prosty sposób, który zapobiegnie przywieraniu jedzenia do grillowego rusztu. Przed rozpaleniem grilla wystarczy natrzeć ruszt przepołowionym ziemniakiem lub cebulą (odciętą częścią). Drugą połówkę warzyw zostaw, ponieważ przydadzą się do wyczyszczenia grilla.
Jak marynować mięso i ryby na grilla?
Pomysłów na zdrowy grill jest mnóstwo, jednak największą popularnością cieszą się dania mięsne – kiełbasa, karkówka, skrzydełka i szaszłyki. Podstawą kulinarnego sukcesu jest przede wszystkim odpowiednio wykonana, aromatyczna marynata, która podkreśli smak potraw. Warto wypróbować przepis na pałki z grilla w piwie z dodatkiem Przyprawy do potraw Kucharek. Mięso drobiowe powinno marynować się przynajmniej dwie godziny, natomiast wieprzowe – najlepiej całą dobę. Wówczas przygotowane potrawy będą delikatne i nasycone smakiem ziół. Ciekawym pomysłem na grill są także niskokaloryczne szaszłyki z łososiem i warzywami – cukinią, papryką, cebulą i szparagami. W przypadku ryb warto również przygotować produkty wcześniej i zamarynować je na minimum pół godziny. Do tego typu mięsa najlepiej pasuje marynata z soku z cytryny oraz Kucharek Smak Wiosny z pietruszką i koperkiem, które idealnie podkreślą smak ryby.
Wegetariańskie dania i przekąski z grilla
Jeśli w obiadowym menu mają znaleźć się również lekkie i bezmięsne przekąski z grilla, warto zdecydować się na aromatyczną sałatę z rukoli, pieczonego buraczka, grillowanego sera koziego i orzechów. Pokrojony w plastry ser kozi należy marynować w ziołach i oliwie przez minimum dobę w temperaturze pokojowej. Dodatek świeżej zieleniny, soczystej cebulki oraz przypraw sprawi, że danie zachwyci największych smakoszy.
Zaprezentowane lekkostrawne, wegetariańskie potrawy zaspokoją głód wszystkich gości. Są one proste w przygotowaniu, więc nawet osoba nieznająca się na kuchni może je przyrządzić.