Proste dania z grzybami leśnymi
Bogactwo i różnorodność polskich lasów zachwyca nie tylko pod względem krajobrazu, ale również tego, co możemy w nim znaleźć i wykorzystać w kuchni. Jeśli potrzebujesz jesiennych inspiracji, przyjrzyj się pomysłom, w których królują grzyby.
Grzyby leśne – bogactwo natury na wyciągnięcie ręki
Być może nie każdy docenia ten fakt, ale my – Polacy, możemy być naprawdę dumni z dobrodziejstw, jakie daje nam przyroda. To, co jest w zasięgu ręki podczas swobodnej przechadzki po lesie sprawia, że wiele sezonowych produktów ląduje na naszych talerzach. Co więcej — nie sposób przejść obojętnie obok straganu pachnącego owocami lata czy jesiennymi grzybami. Sosy, farsze oraz zupy to tylko kilka możliwości wykorzystania grzybów leśnych, które zostają z nami przez lata, a nawet pokolenia.
Zupa grzybowa – z suszonych grzybów lub świeżych
Trudno zaprzeczyć, że tradycyjny, klarowny rosół i zupa pomidorowa to najpopularniejsze spośród zup. Zaszczytne trzecie miejsce na podium natomiast zajmuje uwielbiana przez Polaków — zupa grzybowa.
Choć nie jest trudna w przygotowaniu, podstawą do jej przyrządzenia jest bulion, gotowany na mięsie i doprawiony kostką rosołową. Dobór grzybów leśnych to już kwestia bardzo indywidualna, ponieważ w każdym regionie możemy spotkać inne odmiany. Borowiki, podgrzybki, szczególnie cenne grzyby suszone z poprzedniego sezonu – wszystkie nadają wspaniałego aromatu.
Zupa z leśnych grzybów, choć to propozycja nie tylko jesienna, zdecydowanie chętniej sięgamy po nią u schyłku lata. Innym sposobem na wykorzystanie skarbów jesieni jest przyrządzenie tradycyjnej w wielu polskich domach zupy grzybowej z łazankami. Wprawdzie nasze babcie i mamy przyzwyczaiły nas do oczekiwania na jej smak przez cały rok. Ale taka lekcja cierpliwości jedynie wzmaga apetyt.
Niezależnie, czy zdecydujesz się na zupę grzybową ze świeżych grzybów czy z tych suszonych, możesz jeszcze bardziej podkręcić jej aromat. Wystarczy, że wzbogacisz bazę dania bulionem grzybowym.
Tarta z grzybami – pyszny obiad dla całej rodziny
Tarta to jedno z tych dań, którego smak odkrywamy na ciepło oraz gdy ostygnie. Dlaczego? Gdyż zarówno na ciepło, jak i na zimno na pierwszy plan wysuwa się nie kruche ciasto, a bogactwo dodatków. Tarta, do której dodamy leśne grzyby posmakuje zwłaszcza koneserom kuchni z nutką finezji. Na próżno szukać sekretu w pysznym cieście, bo to grzyby ze szczyptą przyprawy uniwersalnej Kucharek grają tu pierwsze skrzypce. Danie po wyjęciu z piekarnika oczaruje gości i samym zapachem zaprosi do stołu.
Paszteciki z grzybami – podane z barszczem lub bez
Nie da się ukryć, że grzyby leśne oraz barszcz czerwony to duet idealny. Jednakże grzyby sprytnie przemycone w pasztecikach to także doskonała koncepcja na ciepły i pyszny posiłek. Paszteciki z grzybami chętnie goszczą na naszych stołach, za sprawą grzybowo-kapuścianego farszu. Jego sekretny składnik to oczywiście przyprawa uniwersalna Kucharek, bez której smak nie byłby taki sam. Jeśli planujesz przyjęcie dla znajomych, możesz być pewien, że to danie trafi w gusta każdego, nawet w wersji na zimno.