Zupy wiosenne na obiad

Zupy wiosenne na obiad

Wiosna jest idealnym czasem na zmianę menu. Wypróbuj tradycyjne zupy na obiad, które wypełnią głodne brzuchy i zadowolą rodzinę. Dobre zupy na obiad to na przykład ogórkowa, szczawiowa i jarzynowa. Poznaj sekrety ich przyrządzania!

Najlepsza zupa wiosenna? Ogórkowa!

Wiosna to czas zmian. Na szczęście nie musisz wymyślać żadnych specjałów, by dogodzić swoim bliskim w tradycyjny sposób. Wystarczy, że do menu wprowadzisz zupy wiosenne, wśród których szczególną popularnością cieszy się ogórkowa. Jej domowy smak jest niepowtarzalny. Jak go uzyskać?

Przygotowując lekką zupę ogórkową, pamiętaj, aby nie gotować jej zbyt długo. Właściwy moment na ściągnięcie garnka z palnika to chwila, w której warzywa są miękkie. Ponadto nie dosalaj zupy wiosennej na początku gotowania, lecz na końcu. Część wywaru odparuje i ogórkowa mogłaby się okazać zbyt słona. Wykorzystaj delikatną przyprawę do potraw Smak wiosny Kucharek.

Szczawiowa – rozgrzewająca zupa na obiad dla całej rodziny

Szczaw to roślina wykorzystywana w polskiej kuchni, ale nie tylko – stosuje się ją również w lecznictwie. Wspomaga układ trawienny i zapobiega problemom jelitowym. Można go podawać w formie liściastej do sałatki, ale także potraktować jako głównego bohatera rozgrzewającej zupy wiosennej.

O czym powinnaś pamiętać, podając szczawiową zupę na obiad? Podczas gotowania koniecznie dodaj do niej produkty bogate w białko, np. jajko, śmietanę lub kefir. To ważne, ponieważ składniki ograniczą działanie kwasu szczawiowego. Pamiętaj jednak, by sięgnąć po śmietaną pełnotłustą, ponieważ niskoprocentowa może się zwarzyć w gorącej zupie.

Ponadto, jeśli zdarzy Ci się przesolić szczawiową, dodaj do niej ziemniaka, który wchłonie nadmiar. Wykorzystaj przyprawę do potraw Smak natury Kucharek, ponieważ idealnie zgrywa się ze smakiem szczawiowej zupy wiosennej.

Pyszna i lekka zupa wiosenna: jarzynowa

Przygotowanie tradycyjnej lekkiej zupy wiosennej, czyli jarzynowej, wydaje się proste. Uwaga jednak: błędne proporcje składników lub niepoprawna kolejność dodawania ich może sprawić, że zupa na obiad będzie nazbyt rzadka i nie obejdzie się bez drugiego dania, aby zaspokoić głód domowników. Jak zatem powinnaś postąpić, by przygotować doskonałą jarzynową?

Przygotuj garnek z wodą i Bulion warzywny Kucharek. Świeże warzywa – marchewkę, korzeń pietruszki, fasolkę szparagową potnij w kostkę. Nie wrzucaj ich jednak do wody! Podsmaż warzywa na patelni, wykorzystując masło lub oliwę. W ten sposób wydobędziesz ich smak. Wskazówka: jeśli Twoi bliscy lubią intensywny smak warzyw, zastosuj dodatkowo Włoszczyznę suszoną Kucharek, która wzbogaci Twoją lekką zupę wiosenną i nadaj jej niepowtarzalny charakter.

Czym zagęścić zupę jarzynową? Zrezygnuj ze śmietany, aby utrzymać lekkość wiosennej zupy. Zamiast tego roztrzep żółtka jajek i wymieszaj z wodą w proporcji 1:1. Do tak powstałego naturalnego zagęstnika wlej trochę rozgrzewającej zupy, zamieszaj i wlej całość do garnka. Alternatywą jest dodanie większej ilości warzyw i wykonanie zupy w wersji kremowej.

Życzymy całej rodzinie wiosennego smacznego!