Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
Składniki:

Farsz:
200 g ugotowanej pręgi wołowej
100 g ugotowanego szpondra wołowego
3 białe cebule pokrojone w kostkę
1 łyżka Przyprawy do potraw Kucharek
1 pęczek szczypiorku
olej
3 cebule białe pokrojone w kostkę
100 g słoniny

Ciasto pierogowe:
500 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
280 ml bardzo ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać przez sitko. Do mąki wlać ciepłą wodę, olej oraz dodać sól i powoli mieszać szpatułką. Kiedy składniki się połączą, wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie elastyczne i miękkie. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka.  Ugotowane kawałki mięsa zmielić przez maszynkę. Przesmażyć cebulę na oleju. W misce połączyć mięso z cebulą i doprawić Przyprawą do potraw Kucharek oraz drobno posiekanym szczypiorkiem, dokładnie wymieszać. Formować małe pierożki z farszem. Pierogi krótko gotować w osolonej wodzie.

Słoninę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni, dodać cebulę i wszystko razem wymieszać. Gotowe pierogi posypać słoniną.

Porady:

Sekrety doskonałego farszu:
1. Aby domowy farsz mięsny nie był mdły, trzeba dodać mu smaku – sekretny składnik to Przyprawa do potraw Kucharek.
2. Dwa rodzaje mięsa z rosołu gwarantują, że farsz będzie wyrazisty w smaku.
3. Ważnym dodatkiem jest cebula, którą w domowej kuchni zawsze należy najpierw zeszklić.

Sekrety doskonałego ciasta:
1. Sekret pierogów? To oczywiście dobre, czyli miękkie ciasto. Trzeba je energicznie ugniatać i koniecznie dodać do niego bardzo ciepłej, a nawet gorącej wody, dzięki czemu będzie sprężyste i bardzo smaczne.
2. Bardzo ważna jest grubość ciasta – trzeba je cienko wałkować, bo pierogi powinny być delikatne, a ciasto to tylko dodatek do farszu.
3. Aby ugotowane pierogi nie sklejały się, do wody podczas gotowania można dodać oleju.