Barszcz czerwony

Barszcz czerwony
Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
1 korzeń chrzanu
200 g mrożonych malin
200 g antrykotu wołowego
1,5 kg buraków
garść suszonych jabłek i wędzonych śliwek
Przyprawa bez glutaminianu sodu Kucharek
Przyprawa do potraw Kucharek
Majeranek suszony, Ziele angielskie i Liść laurowy Prymat
opcjonalnie cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godzinę do momentu, aż będą miękkie. Następnie nastawić wywar. Do garnka włożyć umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pokrojone na kawałki warzywa. Zagotować, zdjąć szumowiny i zmniejszyć ogień. Następnie wyjąć warzywa i dodać wystudzone, pokrojone na plastry upieczone buraki. Doprawić przyprawą do potraw Kucharek. Zagotować na wolnym ogniu (jeśli kolor będzie mało intensywny, można dodać koncentrat buraczany). Do gotującej się zupy dodać kilka suszonych plastrów jabłek i wędzonych śliwek, malin oraz majeranek. Zagotować do momentu wrzenia i wyłączyć. Do smaku dodać opcjonalnie cukier. Barszczyk podawać z uszkami lub pasztecikami.

Porady:

1. Aby barszcz czerwony miał intensywny smak, należy uprzednio podpiec buraki w piekarniku.
2. Wędzone śliwki nadadzą wywarowi ciekawy charakter.
3. Przyprawa do potraw Kucharek sprawi, że barszcz będzie smakował idealnie.