Placki ziemniaczane z gulaszem

Placki ziemniaczane z gulaszem
Składniki:

Gulasz
500 g polędwicy wołowej
1 duża biała cebula
2 średnie czerwone cebule
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
50 g koncentratu pomidorowego
1 l Rosołu wołowego Kucharek
3 łyżki Przyprawy do potraw Kucharek

Placki ziemniaczane:
4 duże ziemniaki
1 jajko
25 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
1 łyżka Przyprawy do potraw Kucharek
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
50 g otrębów pszennych
olej rzepakowy do smażenia
kilka łyżeczek posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Placki

Przekroić ziemniaki na pół i pocierać jeden o drugi, aby wypłynęła skrobia. Następnie zetrzeć ziemniaki na małych oczkach tarki. Przez sitko odcisnąć tarte ziemniaki z nadmiaru wody. Dodać łyżkę mąki, jajko, a następnie Przyprawę do potraw Kucharek i całość wymieszać. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, a na koniec otręby pszenne. Wszystko razem wymieszać i smażyć placki na rozgrzanej patelni.

Gulasz

Mięso pokroić w kostkę 2,5-3 cm i oprószyć Przyprawą do potraw Kucharek. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę razem z czosnkiem, dodać pokrojone mięso i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 min. Zieloną i czerwoną paprykę oczyścić, pokroić w kostkę oraz wrzucić do mięsa, podlewając rosołem. Dusić. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, mieszać i ponownie dusić, aż mięso i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu podlewać mięso rosołem.
Gulasz podawać osobno w miseczce, aby placki nie rozmiękły. Danie posypać świeżo krojonym szczypiorkiem.

Porady:

1. Ziemniaki po przecięciu i potarciu jednej połówki o drugą powinny wypuszczać wodę. Jeśli będą się kleić, oznacza to, że na placki ziemniaczane raczej się nie nadadzą, ale można je wykorzystać do zrobienia klusek śląskich.
2. Ważna jest konsystencja, którą zapewni tarcie ziemniaków na drobnych oczkach dla puszystości.
3. Sekretem chrupkości są otręby pszenne a smaku oczywiście… Przyprawa do potraw Kucharek.