Zupa rybna

2014-12-17

Zupa rybna

Składniki dla 4 osób:

2 l wody

40 dag ryby np. szczupak, karp

Pęczek włoszczyzny

2 łyżki mąki pszennej

100 ml śmietany 18% do zupy

Liść laurowy, Ziele angielskie, Gałka muszkatołowa mielona

Przyprawa do potraw Kucharek

Pieprz czarny mielony

Dodatki – makaron np. łazanki, groszek ptysiowy

 

Przygotowanie:

Z ryby i włoszczyzny z dodatkiem liście laurowego i ziela angielskiego przygotować wywar. Gotowy przecedzić a zawartość – rybę i warzywa pokroić na małe kawałki i odłożyć na bok do miseczki. Gotowy wywar zaprawić mąką połączoną ze śmietaną i odrobiną ciepłego wywaru. Zagotować i doprawić do smaku Przyprawą do potraw, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać w kokilkach do których wkładamy wcześniej pokrojoną rybę i warzywa. Gotową zupę można wzbogacić domowym makaronem lub groszkiem ptysiowym.

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link