Aktualności

2018-02-15

Zimowe, rozgrzewające obiady z Kucharkiem

W mroźne dni marzymy o rozgrzewających posiłkach. Zimą szczególnie mięsa duszone, smażone oraz pieczenie najlepiej smakują polane gęstymi, aromatycznymi sosami.

 

Trudno wyobrazić sobie mięso obiadowe bez sosu, który stanowi idealne uzupełnienie posiłku. Klasyczna pieczeń i tłuczone ziemniaki lub kasza polane gęstym, pełnym smaku i aromatu sosem będą smakować zupełnie inaczej. Ten nierzadko wykwintny dodatek, jakim są wszelkiego rodzaju sosy pieczeniowe sprawia, że danie zyskuje głębię smaku. Mięso rozpływa się w ustach, a ziemniaki, kasza lub sprężyste kluski śląskie znikają z talerza w mgnieniu oka. Szczególnie  trudno wyobrazić sobie obiad z kluskami śląskimi bez dodatku ciemnego, pieczeniowego sosu, który wręcz powinien znaleźć się w zagłębieniu specjalnie do tego stworzonych dziurek. Taki tradycyjny, polski obiad wprost nie może obejść się bez sosu.

 

Często zastanawiamy się jednak jaki sos powinniśmy przygotować do konkretnego rodzaju mięsa, ryby lub warzyw. Najprościej rzecz ujmując, ciemne sosy najlepiej łączą się ze smakiem ciemnego mięsa, a jasne z delikatnym w smaku mięsem białym i warzywami. Tak na przykład, smak wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny podkreśli najlepiej sos do pieczeni ciemny. Głęboki smak i kolor sosu podkreśli to co najlepsze w czerwonym mięsie. Jeśli jednak postawimy na mięso drobiowe lub ryby, na talerzu koniecznie powinien pojawić się sos pieczeniowy jasny. Dodatek czosnku, suszonych warzyw, papryki i kurkumy w sosie sprawią, że nasze danie zyska wyrazisty smak. Uwielbiany z kolei sos pieczarkowy to znakomity dodatek do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Wyśmienicie komponuje się z pulpecikami, kotletami mielonymi, plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, kopytkami, a nawet gołąbkami (szczególnie tymi w wersji z kaszą i pieczarkami). Sos ten zdecydowanie wzbogaci smak wytrawnych naleśników, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek, które uwielbiamy przygotowywać w chłodne, zimowe popołudnia. Warto wypróbować go również do risotto.

 

Jak więc widać polska kuchnia uwielbia wszelkiego rodzaju sosy – gęste, aromatyczne i rozgrzewające w chłodne zimowe dni. Warto mieć je zawsze pod ręką, gdy szykujemy pyszny rodzinny obiad.

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link