Aktualności

2017-12-26

Zimowe menu

Gdy za oknem temperatura spada poniżej zera warto pomyśleć o tym, aby w codziennym menu pojawiły się przynajmniej dwa ciepłe dania. Rozgrzewające i sycące dostarczą organizmowi brakujących wartości, a odpowiednio przyrządzone wywołają zachwyt swoim smakiem.

 

 

Dawniej obiad kojarzył się z dwoma daniami. Pierwszym z nich była zupa, drugim natomiast treściwy posiłek – nierzadko z mięsnym dodatkiem. W ostatnich latach ze względu na brak czasu odeszło się od tej tradycji. Jednak zimą warto postarać się do niej wrócić, aby dostarczyć organizmowi tego czego mu brakuje. W kuchni polskiej jest wiele pysznych propozycji, wprost doskonałych na zimowe chłodne dni.

Esencjonalne i smaczne zupy na bazie warzyw całorocznych – nie tylko pozwolą dostarczyć organizmowi brakujących witamin i wartości odżywczych, ale też pozwolą rozgrzać się. Ważny jest wybór odpowiednich składników z których zostanie ona przygotowana. Należy wybrać nieco bardziej kaloryczne dodatki, wartościowe warzywa oraz zadbać o odpowiednie doprawienie. Nie bez znaczenia pozostaje tutaj wybór użytych przypraw. Z pomocą przyjdą produkty Kucharek, np. Przyprawa do potraw, która wzmocni smak i aromat przyrządzanych dań, a dzięki swojej niepowtarzalnej i starannie dobranej kompozycji pasuje do wielu serwowanych pyszności, jak zup, mięs, sosów czy marynat.

Wybór posiłku na tzw. drugie danie też nie będzie trudny. W kuchni polskiej jest spory wachlarz ziemniaczanych zapiekanek, które są szybkie i proste w przygotowaniu czy klasycznych potraw – przykładowo gołąbek. Dla tych, którzy preferują mięsne posiłki też nie brak smacznych propozycji, począwszy od pieczonej karkówki aż po tradycyjny kotlet schabowy. Każda z tych opcji jest doskonała i dostarczy organizmowi tego co najważniejsze w te zimowe dni.

 

Propozycje dań na chłodne zimowe dni

- Gołąbki z kaszą jaglaną i wątróbkami

- Góralska zapiekanka z ziemniaków sera i boczku

- Staropolska zupa czosnkowa

- Zupa wiejska

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link